Nagorno-Karabah: Peste 900 de combatanţi sirieni au revenit în Siria după încetarea luptelor

Eduard Pascu |
Data publicării:

Peste 900 de combatanţi sirieni pro-turci au revenit în valuri succesive în Siria după încheierea luptelor în Nagorno-Karabah, a relatat miercuri Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

După şase săptămâni de confruntări, Azerbaidjanul şi Armenia au semnat la 9 noiembrie un acord privind încheierea ostilităţilor.

Turcia, care susţine Azerbaidjanul, a fost acuzată că a trimis combatanţi sirieni în Nagorno-Karabah pentru a sprijini forţele azere, ceea ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dezminţit. "Peste 900 de combatanţi ai facţiunilor pro-Ankara au revenit în Siria în mai multe valuri", a indicat OSDO, subliniind că ultimul a avut loc pe 27 noiembrie, transmite Agerpres.

Aceşti luptători s-au întors pe teritoriile aflate sub control turc în nordul Siriei, în special în regiunile Afrin, Jarablos şi Al-Bab, a declarat pentru AFP directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

"Mai multe alte valuri de combatanţi care revin acasă ar putea urma în zilele viitoare", a adăugat Abdel Rahman, afirmând că se aşteaptă ca "toţi" cei care au fost trimişi în Azerbaidjan să se întoarcă în Siria. "Numărul total al combatanţilor sirieni trimişi în Azerbaidjan era de 2.580", a afirmat el, precizând că 293 dintre aceştia au pierit în lupte.

Franţa a cerut recent o "supervizare internaţională" a încetării focului în Nagorno-Karabah, în special pentru a garanta plecarea combatanţilor străini, mai ales sirieni, din acest teritoriu.

"Retragerea combatanţilor străini desfăşuraţi în acest conflict este un element fundamental pentru stabilitatea regiunii", sublinia o sursă diplomatică franceză în noiembrie. 

Citește și: Prezenţa unor combatanţi sirieni jihadişti în Karabah, un fapt foarte grav, afirmă preşedintele Franţei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel