Myanmar, la un pas de război civil. Un emisar ONU cere măsuri urgente, în timp ce zeci de copii au fost uciși în confruntări

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Generalul Min Aung Hlaing, cel care a orchestrat lovitura de stat din Myamnar și a preluat puterea. Sursă foto:  Office of the Commander in Chief of Defence Services - cincds.gov.mm
Generalul Min Aung Hlaing, cel care a orchestrat lovitura de stat din Myamnar și a preluat puterea. Sursă foto: Office of the Commander in Chief of Defence Services - cincds.gov.mm

Myanmarul se confruntă cu riscuri majore de izbucnire a unui război civil din cauza loviturii de stat militare, avertizează emisarul special al Naţiunilor Unite, Christine Schraner Burgener, cerând Consiliului de Securitate ONU măsuri urgente pentru restabilirea democraţiei.

"Myanmarul a intrat pe spirala unui stat anarhic. Riscurile unui război civil sunt la un nivel fără precedent", a declarat Christine Schraner Burgener, conform agenţiei Associated Press, cerând Consiliului de Securitate ONU să analizeze posibilitatea unei "acţiuni potenţial semnificativă" pentru înlăturarea regimului militar şi restabilirea democraţiei, informează agenția de presă Mediafax.

"Acest lucru riscă să se întâmple sub ochii noştri, iar un eşec în oprirea escaladării atrocităţilor va avea pe termen lung costuri mult mai mari pentru întreaga lume, mai ales pentru vecinii Myanmarului şi pentru regiune, decât o investiţie acum în prevenirea unei astfel de situaţii", a subliniat emisarul ONU.

Christine Schraner Burgener a prezentat cifre furnizate de Asociaţia pentru Asistenţă destinată Deţinuţilor Politici (AAPP). Conform organizaţiei, cel puţin 536 de protestatari au fost ucişi de regimul militar din Myanmar, iar alte 2.729 de persoane au fost arestate după lovitura de stat militară produsă pe 1 februarie.

Totodată, potrivit organizației umanitare „Salvați copiii” cel puțin 43 de copii și-au pierdut viața, fiind uciși de către forțele armate din Myanmar în timpul confruntărilor.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, pe 1 februarie, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar, generalul Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel