Muniția neexplodată face victime în Siria, în special copii

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Siria, zonă de conflict
Siria, zonă de conflict

Cel puţin 173 de civili, dintre care 41 de copii, au fost ucişi în Siria de la începutul lui 2019 de mine antipersonal şi de resturi explozive de război, a relatat joi o organizaţie neguvernamentală, fiind vorba de un flagel care ameninţă milioane de persoane în această ţară aflată în conflict, relatează AFP, transmite Agerpres.

Odată cu acest război declanşat în 2011, numeroasele părţi beligerante care se înfruntă în Siria au pus un număr considerabil de mine, în zone urbane, dar şi pe terenuri agricole sau pe şosele, abandonând de asemenea multe dispozitive explozive de-a lungul ţării.

"De la începutul lui 2019, 173 de civili, dintre 41 de copii, au fost ucişi de mine antipersonal şi de resturi explozive din război", a anunţat joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Printre aceste victime, cel puţin 40 au fost ucise când se aflau pe câmp în căutare de trufe în zone cu multe precipitaţii, a precizat OSDO.

În Siria, 10,2 milioane de bărbaţi, femei şi copii s-au expus pericolelor unor resturi explozive de război, conform ONU.

"În fiecare zi, civili îşi pierd viaţa sau sunt mutilaţi pe viaţă din cauza unor mine antipersonal şi a unor muniţii neexplodate", şi-a exprimat recent regretul Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (OCHA).

Acest flagel "îi împiedică pe oameni (să se întoarcă la locuinţele lor) şi să înlăture molozul pentru a reconstrui sau să îşi cultive terenul în securitate. Îi afectează de asemenea pe copii, care nu se pot juca şi nu pot merge la şcoală în condiţii bune", a declarat în august pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ONU la Damasc.

În iulie 2018, autorităţile siriene şi ONU au semnat un protocol al cărui obiectiv este să permită serviciului de acţiune anti-mine al ONU (UNMAS) să susţină eforturile guvernului sirian.

Declanşat în 2011 cu reprimarea unor manifestaţii pro-democraţie, războiul din Siria a făcut peste 370.000 de morţi.

Vezi și: Război Siria. Avioane rusești au bombardat obiective civile

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel