Motivul pentru care J-20 nu poate concura cu F-22 sau F-35. O problemă reală pentru China

Tudor Curtifan |
Data publicării:

În 2016 China a prezentat în premieră avionul de luptă Chengdu J-20, dotat cu tehnologie ”stealth”, primul avion de generația a cincea al Beijingului. Atunci, într-un survol de 60 de secunde, două avioane de luptă J-20 au trecut deasupra demnitarilor, a sutelor de spectatori și a oficialilor din industria aviatică prezenți la o un eveniment dedicat industriei de apărare.

De atunci, J-20 este ”bijuteria” Chinei. Beijingul a prezentat noul avion ca fiind un concurent al avioanelor americane F-22, și chiar F-35. Ulterior, la începutul acestui an chinezii au anunțat că avioanele J-20 au devenit operaționale iar datorită noilor aeronave, chinezii vor rupe monopolul pe care Japonia, aliat al SUA, îl deține în regiune.

Dar, potrivit celor de la National Interest care citează un raport al South China Morning Post (SCMP), cu sediul la Hong Kong, situația nu este atât de ”roză” precum a prezentat-o Beijingul. Iar până la a concura cu F-22 sau F-35, chinezii trebuie să depășească anumite bariere tehnologice de care s-au lovit în programul J-20.

(w670)


Motorul, eterna problemă a programului J-20


Principala problemă cu care se confruntă J-20 este la motor. Inițial noile avioane ar fi trebuit să fie echipate cu motoare speciale W-15, dar, în timpul unui test în 2015 motorul a explodat, fără însă să producă victime. Se pare că motorul nu a putut face față temperaturilor ridicate și manevrabilității. Și, amintește sursa citată, motorul este o componentă esențială pentru avioanele de generația a cincea.

Mai mult, în comparație, motoarele Pratt & Whitney F119 cu care sunt echipate avioanele americane F-22 permit aeronavelor să atingă viteze supersonice fără să folosească postcombustia, fapt datorită căruia avioanele americane își mențin capacitatea de ”stealth”. Fără un astfel de motor, avioanele J-20, cu toate că dispun de tehnologie ”stealth”, nu vor putea beneficia de aceasta la viteze supersonice, subliniază sursa citată. Experții în domeniu menționează că această problemă nu va fi rezolvată în viitorul apropiat. În prezent aeronavele J-20 sunt echipate cu motoare WS-10B, o versiune modificată a motorului Taihang WS-10, care a fost dezvoltat pentru aeronavele J-10 și J-11.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel