Moment istoric în SUA. Donald Trump, pus din nou sub acuzare. Miza e uriașă: Șah-mat pentru 2024

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Donald Trump, sursă foto: White House Facebook
Donald Trump, sursă foto: White House Facebook

Donald Trump a fost pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților. Momentul este unul istoric: Donald Trump devine primul președinte din istoria SUA aflat sub procedură de demitere de două ori într-un singur mandat.

Camera Reprezentanților a votat oficial destituirea președintelui în exercițiu Donald Trump. 

Zece republicani au „trădat” și au votat punerea sub acuzare a președintelui în exercițiu Trump. Rezultatul votului e următorul: 222 de democrați și 10 republicani din Camera Reprezentanților au votat destituirea președintelui Trump. S-au opus procedurii 197 de congresmeni, toți republicani. Cifrele sunt furnizate și confirmate de CNN și Fox.

Procedura de impeachment va ajunge la Senat care e cameră decizională. Dar miza e una mult mai mare, ascunsă și pe termen lung.

Procedura de destituire devine inutilă pentru că Trump își încheie mandatul pe 20 ianuarie, iar Senatul nu are efectiv timp să se întrunească, să dezbată, să audieze martorii și să voteze. Miza reală e pe termen lung și anume blocarea lui Trump pentru 2024.

 

Trump e acuzat că a incitat la insurecție

 

Democraţii îl acuză pe preşedintele republican, care-şi încheie mandatul pe data de 20 ianuarie de incitare la insurecție și violență după evenimentele din 6 ianuarie de la Capitoliu. Trump e acuzat că e direct responsabil pentru incidentele din 6 ianuarie, democrații susţinând că prin declaraţiile sale președintele în exercițiu şi-ar fi încurajat simpatizanţii să pătrundă în clădirea Capitoliului.

Votul pentru punerea sub acuzare a președintelui a fost dat în Camera Reprezentanților, controlată de democrați. Pentru ca procedura de impeachment să fie finalizată iar președintele demis, rezoluția trebuie să fie votată în Senatul american cu o majoritate de două treimi. Acest lucru este imposibil, întrucât Senatul e controlat în continuare de republicani și nici timp nu mai este.

La finalul lunii, noua majoritate a Senatului va fi reprezentantă de democrați.

 

Miza reală a procedurii: Game over pentru Trump în 2024

 

Atunci care e miza reală a procedurii de azi de destituire a lui Trump, în contextul în care pentru a trece de Senat democrații trebuie să convingă 17 republicani să se alăture demersului și, oricum, e clar că nu mai este suficient timp până pe 20 ianuarie când Donald Trump își încheie mandatul?

Miza reală e blocarea candidaturii lui Donald Trump pentru 2024, președintele în exercițiu anunțându-și deja intenția de a candida din nou.

Doar că, potrivit legislației americane, votul de azi și punerea oficială sub acuzare a lui Donald Trump le dă democraților posibilitatea să voteze un amendament al procedurii, chiar și în viitorul Senat, amendament care îi interzice lui Trump posibilitatea de a candida în 2024. Amendamentul poate fi votat chiar dacă procedura de impeachment nu merge mai departe, asta întrucât lui Trump i se termină mandatul.

Iar votul e cu atât mai important cu cât, dacă pentru demiterea președintelui (impeachment) e nevoie de două treimi din Senat, pentru amendamentul respectiv e nevoie de o majoritate simplă, adică 50+1. În contextul în care noul Senat va fi dominat de democrați, votul va fi o formalitate iar altfel Trump va fi împiedicat să candideze la următoarele alegeri și își va pierde majoritatea privilegiilor de fost președinte al Statelor Unite ale Americii.

Amintim că republicanul Donanld Trump, președintele în exercițiu, refuză să recunoască că a fost învins în noiembrie 2020 de către democratul Joe Biden și acuză fraudarea scrutinului.

Joe Biden a fost votat de Colegiul Elctoral cu 306 voturi, faţă de 232 cât a obținut Donald Trump. Joe Biden va deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.

Biden a câștigat și votul popular, cu 81.28 milioane adică 51.3% din sufragii, faţă de 74.22 milioane (46.8 %) cât a obţinut Donald Trump.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel