Moment istoric în aviație bifat de SUA: Zbor test efectuat de B-21 Raider - primul bombardier strategic de generația a VI-a

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA a fost expus la Uzina 42 din Palmdale, California, unde Northrop Grumman construiește noua flotă de bombardiere stealth a SUA. Sursa foto: U.S. Air Force.
Primul B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA a fost expus la Uzina 42 din Palmdale, California, unde Northrop Grumman construiește noua flotă de bombardiere stealth a SUA. Sursa foto: U.S. Air Force.

Noul bombardier stealth american B-21 Raider a efectuat primul zbor de probă, vineri, la Palmdale, California. Imaginile care par să surprindă acest zbor au circulat pe rețeaua X (Twitter).

Bombardierul B-21 „Raider” al Forțelor Aeriene ale SUA - cea mai modernă aeronavă de acest tip din lume - a bifat vineri primul său zbor la care publicul a putut avea acces.

Zborul test al prototipului B-21 Raider a avut loc în Palmdale, California, unde a fost dezvoltat și testat de Northrop Grumman.

Avionul a decolat la ora locală 6:51, potrivit unui martor citat de Reuters. Forțele Aeriene au evitat să promoveze primului zbor al B-21, dar aproximativ 30 de pasionați de aviație și fotografi amatori s-au adunat vineri în jurul Uzinei 42, în speranța de a vedea bombardierul pe cerul Americii, potrivit martorului citat de Reuters.

„B-21 Raider se află în faza de testare de zbor”, s-a rezumat să precizeze purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA, Ann Stefanek, potrivit AP.

Potrivit acesteia, noul bombardier de generația a 6-a are ca obiectiv prevenirea agresiunii și atacurilor strategice împotriva Statelor Unite, a aliaților și partenerilor săi.

O astfel de testare este un pas esențial în efortul de a asigura „capacități de lovitură cu rază lungă și de supraviețuire pentru a descuraja agresiunea și atacurile strategice împotriva Statelor Unite, a aliaților și a partenerilor”, a spus Stefanek.

 

Bombardierul viitorului

 

Forțele aeriene americane intenționează să construiască 100 de astfel de avioane de război, care au o formă de aripă similară predecesorului său, B-2 Spirit, dar vor include și unele materiale avansate, propulsie și așa-numitele tehnologia „stealth”, care le va oferi un avantaj decisiv în luptă, iar planul este de a produce avioane în variante cu și fără pilot

Armata SUA și compania de arme Northrop Grumman au prezentat pentru prima dată mașina în decembrie anul trecut. După B-2, este primul bombardier american nou din mai bine de trei decenii. B-21 este capabil să transporte atât muniții convenționale, cât și nucleare, iar producătorul îl va furniza și într-o versiune fără pilot.

Pe lângă Northrop Grumman, alte 400 de companii din 40 de state americane au participat la dezvoltarea și producția aeronavei top-secret.

Conform estimărilor inițiale din 2010, potrivit Reuters, fiecare avion ar fi trebuit să coste 550 de milioane de dolari, după luarea în considerare a inflației, prețul pentru o aeronavă ar putea fi acum de până la 750 milioane de dolari. Oficial, prețul bombardierului nu a fost publicat.

Citește mai mult despre subiect: Rusia se încurajează în fața noului bombardier B-21 Raider al SUA. Viitorul PAK DA de generația a VI-a, un vis rusesc

B-21 Raider este primul bombardier nou al Americii în mai bine de 30 de ani și aproape fiecare aspect al programului a fost secret. Atât Northrop Grumman, cât și Forțele Aeriene au făcut tot posibilul pentru a proteja detaliile programului pentru a împiedica China să obțină acces la tehnologia de arme și să construiască o versiune similară, așa cum a făcut cu alte avioane avansate din SUA, cum ar fi F-35.

Citește și: SUA bifează un moment istoric: Bombardierul B-21 Raider, primul avion de generația a șasea, urmează să decoleze pentru prima dată

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel