SUA bifează un moment istoric: Bombardierul B-21 Raider, primul avion de generația a șasea, urmează să decoleze pentru prima dată

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA a fost expus la Uzina 42 din Palmdale, California, unde Northrop Grumman construiește noua flotă de bombardiere stealth a SUA. Sursa foto: U.S. Air Force.
Primul B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA a fost expus la Uzina 42 din Palmdale, California, unde Northrop Grumman construiește noua flotă de bombardiere stealth a SUA. Sursa foto: U.S. Air Force.

Proiectat și dezvoltat la Melbourne, bombardierul invizibil B-21 Raider al Forțelor Aeriene ale SUA ar trebui să efectueze istoricul zbor de testare inaugural până la sfârșitul anului în California, spun oficialii Northrop Grumman.

Avionul cu rază lungă de acțiune B-21 Raider - care va transporta arme nucleare și convenționale - a fost proiectat de compania Northrop Grumman.

Programul militar care stă la baza dezvoltării acestor noi bombardiere invizibile a fost ţinut mult timp la secret, Forțelor Aeriene ale SUA şi compania Northrop Grumman oferit de-a lungul timpului puţine detalii despre caracteristicile B-21 Raider.

Forțele Aeriene ale SUA și compania Northrop Grumman şi-au propus ca bombardierul B-21 Raider să efectueze primul său zbor până la sfârșitul anului, ceea ce ar fi la aproximativ un an de la lansarea să puternic mediatizată în decembrie 2022. 

Însă, la jumătatea lunii septembrie, Northrop Grumman a anunțat că avionul a început rularea motoarelor - "o etapă importantă în programul de testare pentru aceasta aeronavă" - la sediul gigantului aerospațial din Palmdale, California.

B-21 Raider a efectuat primul său test de "pornire" în ultimele luni, ceea ce îl apropie cu încă un pas de primul zbor, care este încă programat să aibă loc înainte de sfârșitul anului 2023, au anunțat oficialii Northrop Grumman la 27 iulie.

,,Progresăm prin testele la sol. Și suntem pe drumul cel bun pentru a efectua testele de zbor în acest an, în conformitate cu calendarul  programului", a declarat joi Dave Keffer, director financiar și vicepreședinte al Northrop Grumman.

Confirmarea efectuării testelor de rulare cu primul B-21 a venit după ce o fotografie cu bombardierul, făcută din spate și care aparent îl arată în mișcare pe o pistă, a apărut pe rețelele de socializare.

,,Pot confirma că B-21 desfășoară activități de rulare la sol. Testarea riguroasă este o etapă critică în programul de testare a zborului B-21", a confirmat ieri un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale SUA pentru The War Zone.

,,Aceste teste ne permit să reducem riscurile, să optimizăm proiectarea și să îmbunătățim eficiența operațională", a precizat oficialul.

Următoarea etapă importantă pentru B-21 pare să fie efectuarea primul zbor - moment care a fost amânat de mai multe ori de-a lungul anilor din cauza diverselor probleme, inclusiv a pandemiei COVID-19. Obiectivul actual al Forțelor Aeriene ale SUA este ca B-21 Raider să decoleze înainte de sfârșitul acestui an.

,,Încă sperăm să avem primul zbor în acest an", a declarat în septembrie secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall.

Forțelor Aeriene ale SUA şi-au propus ca primele bombardiere B-21 Raider să atingă capacitatea operaţională la mijlocul anilor 2020. B-21 Raider va fi o componentă cheie a triadei de descurajare nucleară a SUA în viitorul apropiat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel