Moldova cere sprijin pentru evacuarea munițiilor rusești din Transnistria

Tudor Curtifan / 19 ian 2019 / 18:26
transnistria
transnistria

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, la întâlnirea cu președintele în exercițiu al OSCE, a precizat că sunt necesare verificări internaționale ale depozitelor ruseștii de muniții din Transnistria.

Depozitele de muniții din satul transnistrean Cobasna, situat nu departe de frontiera cu Ucraina, sunt dintre cele mai mari din Europa.

"Aceste depozite devin un pericol social și umanitar atât pentru Republica Moldova, cât și pentru vecinii ei", a declarat Ulianovschi, potrivit Radio Chișinău.

Ministrul și-a exprimat speranța că vor fi găsite "soluții viabile" pentru soluționarea conflictului din regiune.

"Salutăm eforturile făcute de guvern pentru obținerea de rezultate și așteptăm pe viitor rezultate. Importantă este respectarea suveranității și a integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu stabilirea unui statut special pentru regiunea transnistreană", a replicat Lajčák, care a arătat că OSCE și Slovacia sunt gata să-i acorde Republicii Moldova sprijinul în această chestiune, „dar trebuie să se înțeleagă că soluționarea necesită timp".

Amintim că Rusia s-a angajat, în 1999, la Summit-ul OSCE de la Istanbul, să-și retragă definitiv trupele și echimanetele militare (incluiv munițiile depozitate la Cobasna ) din Transnistria până în 2002.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy