Mogherini, în România: Parteneriatul dintre UE și NATO, esențial pentru securitatea Europei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politici de securitate, Federica Mogherini
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politici de securitate, Federica Mogherini

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, prezentă la București, spune că parteneriatul dintre Uniunea Europeană şi NATO este esenţial, el fiind consolidat în ultimii ani, iar întărirea apărării europene şi în acelaşi timp a cooperării UE-NATO este un motiv de mândrie

Federica Mogherini participă la București la reuniunile informale ale miniştrilor apărării şi ale miniştrilor de externe din statele membre, evenimente organizate de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

''Este o plăcere pentru mine să mă aflu aici pentru trei zile, întâi pentru reuniunea informală a miniştrilor apărării, apoi pentru cea a miniştrilor de externe din statele membre, sub mandatul Preşedinţiei române a Consiliului UE. Este o plăcere să începem anul sub Preşedinţia română a Consiliului UE cu multe discuţii importante”, a spus la venirea în România, Federica Mogherini.

Ea a ţinut să îi mulţumească secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru ''contribuţia sa personală'' la promovarea şi consolidarea parteneriatului UE-NATO în domeniul apărării şi securităţii. De asemenea, Federica Mogherini le-a mulţumit ''prietenilor români'', în special ministrului apărării naţionale Gabriel Leş, pentru primirea foarte caldă la Bucureşti, şi şi-a exprimat speranţa că în timpul Preşedinţiei române a Consiliului UE se vor înregistra progrese în domeniul apărării europene.

 

Mogherini speră că va exista o cale pentru salvarea Tratatului INF

 

Pe de altă parte, Înaltul Reprezentant al UE s-a declarat încrezătoare că se va găsi o cale pentru menţinerea şi implementarea deplină a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Subiectul va fi abordat în discuţiile pe care Federica Mogherini le va avea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aşa cum s-a întâmplat şi la reuniunea ministerială a NATO din decembrie.

Luna trecută, Washingtonul a dat Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF, ameninţând în caz contrar că se va retrage din acest pact. Moscova neagă orice încălcare a tratatului. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel