Interes major pentru România. Modernizarea Armatei și înlocuirea armamentului sovietic atrage ca un magnet marile companii și e o șansă pentru industrie

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Patriot / foto: Bogdan Pantelimon, Statul Major al Forțelor Aeriene
Patriot / foto: Bogdan Pantelimon, Statul Major al Forțelor Aeriene

În contextul în care România s-a angajat în procesul de modernizare a aparatului său militar pentru a se alinia la standardele NATO, companiile din domeniul apărării din întreaga lume sunt pregătite să profite de oportunitățile de pe piață, se precizează în cel mai recent raport realizat de GlobalData, o prestigioasă companie de analiză și consultanţă.

Pe măsură ce Armata României încearcă să-şi înlocuiască şi ultimele echipamente învechite din epoca Războiului Rece și să își îmbunătățească capacitățile de apărare, o creștere a cheltuielilor pentru noi achiziții reprezintă o adevărată oportunitate pentru întreprinderile care doresc să intre pe piața de apărare din România.

Schimbarea strategică a României în direcția modernizării infrastructurii sale militare a pregătit terenul pentru o piață dinamică, așa cum se subliniază în raportul cuprinzător al GlobalData intitulat „Romania Defense Market 2024-2029”.

Pe fondul actualului context de securitate din regiune, bugetul pentru apărare al României este de aşteptat să înregistreze o creștere - cheltuieli bugetare pentru noi achiziții ar urma să crească de la 33,8% în 2020 la un procent substanțial de 45,2% până în 2029.

Această creștere evidenţiază angajamentul României de a-și revitaliza capacitățile de apărare și de a se alinia la standardele NATO.

Wilson Jones, analist în domeniul apărării la GlobalData, subliniază imperativele strategice care conduc eforturile de modernizare a apărării României. „Odată cu războiul din Ucraina, achiziționarea de piese de echipament rusesc a devenit atât neeconomică, cât și dificilă din punct de vedere politic, ceea ce a crescut probabilitatea achiziționării de noi sisteme, iar vechimea echipamentelor din epoca sovietică înseamnă că multe dintre aceste platforme ajung la sfârșitul natural al duratei de viață utilă”, remarcă Jones.

 

România urmărește să sporească interoperabilitatea cu statele membre NATO

 

Potrivit raportului GlobalData, pe măsură ce țara noastă se adaptează la complexitatea războiului modern și își consolidează poziția de apărare, oportunitățile abundă pentru companiile care oferă echipamente militare.

Din punct de vedere istoric, România a urmărit o strategie dublă de modernizare și de achiziție de noi sisteme pentru a-și reînnoi inventarul militar. Abordarea României reflectă un amestec de previziune și pragmatism operațional, de la modernizarea tancurilor de luptă principale TR-85 până la achiziția de platforme precum MOWAG Piranha APC și avioanele de luptă F-35A.

Prin integrarea tehnologiilor și armamentului occidental în platformele existente, România urmărește să sporească interoperabilitatea cu statele membre NATO, optimizând în același timp logistica și eficiența operațională.

Wilson Jones subliniază rolul esențial al evenimentelor geopolitice recente în modelarea peisajului achizițiilor din domeniul apărării din România. Bugetul pentru apărare al României până în 2022 a urmat o tendință în linii mari similară în cea mai mare parte a Europei și, mai precis, cu cea a NATO: o perioadă de ușoară fluctuație și stagnare, urmată de creșteri semnificative pe măsură ce situația de securitate s-a deteriorat în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022”, notează analistul.

Apariția unor noi amenințări, inclusiv atacurile cu rachete de croazieră și vehiculele aeriene fără pilot (UAV), a demonstrat necesitatea absolută a sistemelor de apărare aeriană și a contramăsurilor. Pe măsură ce România se pregătește să își consolideze capacitățile defensive, întreprinderile din domeniul apărării au de câștigat din alinierea ofertelor lor la cerințele de securitate în continuă schimbare.

Unele companii din domeniul apărării au început deja să profite de creșterea nivelului investițiilor făcute de România.

Citeşte şi: Elicopterele românești H215M vor fi integrate la IAR Brașov cu rachete de ultimă generație Marte ER

Achiziția de către România a rachetelor AIM-9X Sidewinder Block II de la RTX din Statele Unite, contractul MBDA pentru integrarea rachetelor anti-navă Marte ER pe elicopterele H215M ale Forțelor Navale Române și recentul parteneriat al Hanwha Aerospace cu Institutul Național de Cercetări Aerospațiale Elie Carafoli (INCAS) din România sunt doar câteva dintre companiile din domeniul apărării care au profitat de creșterea cheltuielilor cu apărarea înregistrate de această țară din Europa de Est.

Citeşte şi: Gigantul coreean Hanwha, acord cu INCAS inclusiv pentru testarea preciziei rachetelor ghidate

Având în vedere aceste evoluții, procesul de modernizare a apărării din România oferă un teren fertil pentru ca întreprinderile globale din domeniul apărării să creeze parteneriate, să valorifice oportunitățile de piață și să contribuie la eforturile țării de a spori securitatea națională.

Cu o abordare proactivă în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor și consolidarea capacităților sale de apărare, România este pregătită să devină un actor în peisajul global al apărării, oferind o propunere convingătoare pentru părțile interesate din industrie care doresc să-și extindă prezența în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel