Modernizarea Flotei Navale chineze, o problemă majoră pentru Forțele Navale americane

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-un raport înaintat spre analiză Congresului SUA de către Ronald O'Rourke, specialist în Forțe Navale, se arată că China continuă să investească masiv în dezvoltarea Forțelor Navale pentru a își afirma statutul de putere regională. În contra-partidă, pentru a îndeplini misiunile pentru o liberă circulație a navelor în Oceanul Pacific, US Navy trebuie să dezvolte flota și noi tehnologii, să renunțe la navele mari și să achiziționeze mai multe nave mici și drone marine.

Efortul de modernizare militară a Chinei, inclusiv cea navală, a devenit principalul obiectiv în cadrul planificării bugetului de Apărare al SUA. Forțele Navale, pe care China le modernizează constant de mai bine de 25 de ani, au devenit o forță militară formidabilă în regiunea din apropierea mării Chinei și desfășoară un număr tot mai mare de operațiuni în apele mai îndepărtate din Pacificul de Vest, Oceanul Indian și în jurul Europei, se precizează în Raport.

Marina chineză este privită ca o provocare majoră pentru US Navy de a menține controlul militar în Pacificul de Vest. Reprezintă un element cheie al unei provocări chineze care încearcă să înfrângă hegemonia militară a Statelor Unite în Pacificul de Vest.

Unii observatori americani își exprimă îngrijorarea cu privire la efortul susținut al Chinei în construcția navală, în special pentru dezvoltarea navelor de suprafață mai mari.

Efortul de modernizare navală al Chinei cuprinde o gamă largă de programe: achiziție de nave, de aeronave și de arme, precum și îmbunătățiri în sistemul de logistică, de doctrină, de calitate a personalului, educație, instruire și exerciții. Marina chineză are în prezent anumite limitări și puncte slabe, dar lucrează pentru a le depăși, transmite USNI News.

Modernizarea militară a Chinei este evaluată ca având drept scop: o abordare militară a situației cu Taiwan; pentru obținerea unui control mai mare asupra regiunii din apropierea mării Chinei, în special Marea Chinei de Sud; dreptul de a reglementa activitățile militare străine în zona sa economică exclusivă maritimă (ZEE) de 200 de mile; pentru apărarea liniilor comerciale în special a celor care leagă China de Golful Persic; pentru a înlocui influența SUA în Pacificul de Vest; și pentru impunerea statutului Chinei de putere regională de frunte și mare putere mondială.

2. -imagine fara descriere- (china_flota_navala_12815500.png)

În concordanță cu aceste obiective, observatorii consideră că China dorește ca Marina sa să poată acționa ca parte a unei forțe chineze (A2/AD) - o forță care poate descuraja intervenția SUA într-un conflict în Taiwan sau să întârzie sosirea forțelor americane care vin în sprijin.

Misiunile suplimentare pentru marina chineză includ efectuarea de operațiuni de securitate maritimă (inclusiv anti-piraterie), evacuarea cetățenilor chinezi din țări străine atunci când este necesar și efectuarea de operațiuni de asistență umanitară în caz de dezastre.

US Navy, în ultimii ani, a întreprins o serie de acțiuni pentru a contracara efortul Chinei de modernizare navală. Printre altele, Marina SUA a mutat un procent mai mare din flota sa către Pacific; a alocat cele mai capabile nave și aeronave, dar și cel mai bun personal în Pacific. A menținut sau chiar a crescut prezența generală, prin exerciții de formare și dezvoltare împreună cu navele aliate din Indo-Pacific. De asemenea a crescut dimensiunea forțelor Marinei fiind inițiate sau accelerate numeroase programe pentru dezvoltarea de noi tehnologii militare, achiziționarea de noi nave și avioane, vehicule fără pilot și arme.

US Navy a început dezvoltarea de noi concepte operaționale (de exemplu, noi modalități de distribuție a forțelor US Navy și US Marine Corps) pentru contracararea forțelor maritime chinezești. Planificarea arată că US Navy va avea o flotă mai flexibilă, mai distribuită, care va include un număr mai mic de nave mari, dar va crește numărul navelor mai mici iar dronele marine vor avea o utilizare substanțial mai mare.

Congresul trebuie să analizeze dacă US Navy răspunde în mod adecvat la efortul de modernizare navală a Chinei.

Citește și: Așteptări ale Asiei și modelul Biden de relații internaționale

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel