Ucraina anunță că drone Shahed rusești ar fi căzut pe teritoriul României. MApN „infirmă categoric” incidentul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Atac rusesc cu drone la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României. Foto: Purtătorul cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko @Facebook
Atac rusesc cu drone la Gurile Dunării, în imediata apropiere a graniței României. Foto: Purtătorul cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko @Facebook

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a anunțat că drone Shahed folosite de Rusia în atacul din noaptea trecută au căzut pe teritoriul României.

E vorba de atacul de la Izmail, din această seară. Aproximativ 17 drone Shahed au fost doborâte în regiunea Odesa, dar unele și-au atins țintele în zona Izmail. Au fost avariate depozite și clădiri de producție, mașini agricole și utilaje. Amploarea exactă a atacului nu este încă cunoscută.

Atacul de azi asupra orașului-port Izmail a urmat loviturilor rusești de duminică asupra unui alt port major dunărean, Reni. Totodată, a avariat infrastructura portului și a rănit cel puțin două persoane. Reni și Izmail sunt cele două porturi principale pe care Ucraina le folosește pe Dunăre. 

După atacul de ieri Ministerul Apărării Naționale (MApN) a precizat într-un comunicat de presă oficial că „structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, în cursul nopții trecute, asupra infrastructurii portului Reni. În niciun moment mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

Totodată, MApN a infirmat categoric și că o dronă kamikaze Shahed a căzut pe teritoriul României după atacul de ieri.

 

Ucraina susține că în atacul de la Izmail drone Shahed au căzut pe teritoriul României

 

Anunțul a fost făcut de purtătorul cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko. 

„Potrivit informațiilor Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, în această seară, în timpul unui atac masiv al Rusiei în zona Portului Izmail, un Shahed rusesc (n.a. - dronă) a căzut pe teritoriul României.

E o nouă confirmare a faptului că rachetele terorismului rusesc nu reprezintă o amenințare uriașă doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea statelor vecine. Îndemnăm partenerii să accelereze furnizarea către Ucraina de sisteme de apărare antiaeriene moderne, precum și aviație de luptă, care vor consolida modul în care Ucraina își protejează infrastructura ei și a țărilor vecine”, a precizat oficialul ucrainean.

 

 

Ministerul Apărării infirmă categoric informația ucrainenilor

 

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României.

Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, arată MApN într-un comunicat de presă emis către DefenseRomania.

„Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.

Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, conchide MApN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel