Misterioasa suspendare a unei licitații de 2 mld. de euro. De ce a suspendat România, timp de câteva zile, achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Anul trecut România a demarat o procedură de achiziție de sisteme antiaeriene cu rachete pe rază scurtă și foarte scurtă (VSHORAD / SHORAD), care vor asigura protecția obiectivelor împotriva țintelor care evoluează la joasă altitudine, in special a rachetelor de croazieră, dronelor, elicopterelor sau a avioanelor.

 

Compania Romtehnica, parte a Ministerului Apărării Naționale (MApN), a lansat la mijlocului lunii noiembrie a anului 2023, în SEAP o licitație de 9,48 miliarde de lei (circa 1,907 miliarde de euro) pentru achiziția: „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD”, „Sistem SHORAD” și „Sistem VSHORAD”.

Astfel, așa cum preciza și DefenseRomania la vremea respectivă, Armata română dorește achiziția a următoarelor cantități maxime, în  baza unui acord-cadru:

Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD – 6 sisteme;

Sistem SHORAD – 6 sisteme;

Sistem VSHORAD – 6 sisteme.

Sistem pentru instruire și învățământ – 1 sistem;

Sistem de simulare pentru verificarea și evaluarea operatorilor VSHORAD – 1 sistem

Câștigătorul va fi ales în baza celui mai bun raport calitate-preț, în care prețul ofertei va însemna 30%, soluția tehnică va fi cel mai important criteriu ( 50%), iar termenul de livrare propus va avea o pondere de 20%.

Printre solicitări și cerințe, participanții trebuie să fi livrat sisteme similare în ultimii 5 ani.

Doar că în luna ianuarie în acest an, la nici două luni de la debutul licitației, procedura a fost suspendată timp de câteva zile, ulterior reluată.

 

De a suspendat România, timp de câteva zile, licitația de sisteme antiaeriene SHORAD/VSHORAD

 

2. Sistem de ... (mistral-3-mbda_72780100.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european MBDA în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Răspunsul e birocratic și are legătură cu identificarea unor greșeli în redactarea actului oficial.

Din numărul mare al clarificărilor care sunt pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), analizate de DefenseRomania în cadrul acestui program de înzestrare, am ajuns la concluzia că suspendarea pentru câteva zile a programului SHORAD/VSHORAD a avut ca motiv redactarea greșită și reglarea acestor inadvertenţe.

În acest moment licitația este deschisă. 

Compania care va câștiga competiția de aproape 2 miliarde de euro pentru înzestrarea Armatei României cu sisteme SHORAD/VSHORAD va semna un contract care se va întinde pe o perioadă de 84 luni. Acest lucru înseamnă că durata contractului va fi de 7 ani.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost pe data de 8 februarie 2024, astfel că în prezent se desfășoară etapa de verificare a dosarelor depuse.

Achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD vine ca o completare a achiziției de sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot.

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3. Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Costul celor 7 sisteme Patriot este de aproximativ 4 miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: Mega achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD a României - pe două direcții: Una vizează Mistral 3, la comun cu un grup de țări sub conducerea Franței

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel