Mișcarea islamică somaleză "Al Shabaab" vizează interesele americane și franceze din Djibouti

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Liderul Mișcării islamice somaleze "Al Shabaab", Abu Ubaidah Ahmed Omar, într-o înregistrare video difuzată în seara zilei de 27 martie 2021, a îndemnat la lovirea intereselor americane și franceze din Djibouti.

Cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din micul stat din Cornul Africii, Abu Ubaidah Ahmed Omar îl acuză pe președintele djiboutian, Ismail Omar Guelleh, că a transformat țara într-o bază militară în cadrul căreia se desfășoară procesul de planificare și gestionare a războiului împotriva musulmanilor din Africa de Est.    

Ismail Omar Guelleh conduce Djibouti din anul 1999 și încearcă în alegerile prezidențiale din 09 aprilie 2021 să câștige al cincilea mandat.

Datorită poziției sale geografice unice la granițele Africii și Peninsulei Arabe, vizavi de Strâmtoarea Bab al-Mandeb care leagă Marea Roșie de Golful Aden, Djibouti găzduiește numeroase baze militare străine. Această fostă colonie franceză găzduiește cel mai mare batalion francez din Africa (aproximativ 1.500 de militari).

De asemenea, în Djibouti, există singura bază americană permanentă din Africa (4.000 de militari) din care sunt lansate operații antiteroriste, în special în Somalia. În Djibouti, sunt prezente militar Japonia, Italia și China, ultima stabilind în 2017 o bază militară și un port.

Pe de altă parte, Djibouti participă cu un batalion la forța Uniunii Africane din Somalia (AMISOM), care luptă împotriva Mișcării Islamice Al Shabaab din Somalia.

În mai 2014, un comando sinucigaș a atacat un restaurant frecventat de străini în Djibouti, soldat cu un mort și cel puțin 20 de răniți, printre care 7 francezi și 4 germani.

Al-Shabaab a revendicat atacul asupra restaurantului, motivând că acesta este frecventat în special de cruciații francezi și de aliații lor din NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel