Mircea Geoană: Armata română își face datoria. MApN a fost prompt și a știut să folosească ceea ce pune NATO la dispoziție

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că Armata română a fost promptă și a știut să folosească în momente dificile ceea ce NATO pune la dispoziție, în contextul pandemiei de COVID-19.

Amintim că România a efectuat două zboruri transport cu o aeronavă C-17 Globemaster III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic. Au fost aduse în țară 45 de tone cu echipamente medicale, în cadrul fiecărui zbor.

Mircea Geoană a susţinut, pentru TVR, că „militarii români îşi fac datoria şi conducerea MapN a fost foarte prompă şi a ştiut să folosească în momente dificile ceea ce Alianţa pune la dispoziţie", iar în ultimele zile s-a observat un ajutor reciproc mult mai mare între statele aliate NATO.

„Într-o primă instanţă am simţit cu toţii un oarecare grad de egoism naţional şi poate este firesc. În condiţii de criză te gândeşti în primul rând la cetăţenii tăi, dar observăm în ultima perioadă, în ultimele zile şi încurajăm acest lucru, un grad mai mare de întrajutorare. Nu toate ţările sau regiunile din toate ţările sunt la fel de afectate şi vedem cum Spania şi Italia, ţările aliate cele mai grav afectate, au făcut apel la alţi aliaţi pentru sprijin şi constatăm că începem să înţelegem că dincolo de nevoile noastre imediate, presante, grave, dramatice în multe cazuri, în astfel de momente se testează şi caracterul şi solidaritatea, coeziunea şi umanitatea din noi", a explicat acesta.

 

Nu doar România a solicitat ajutor NATO

 

Secretarul General Adjunct al Alianţei dă asigurări că „NATO continuă să funcţioneze în parametri de continuitate, am luat toate măsurile ca trupele NATO să fie protejate, dar în acelaşi timp salutăm faptul că la nivelul ţărilor NATO, ţărilor aliate, ministerele Apărării şi militarii aliaţi îşi asumă un rol tot mai important în lupta împotriva acestei pandemii". Acesta susţine că în afară de România, sunt şi alte ţări care au cerut ajutor pentru transporturi urgente în lupta cu coronavirusul.

„Sunt diverse aranjamente în interiorul NATO, un număr de ţări pot să se asocieze şi să îşi aloce un număr de ore de zbor pentru aceste nave. România a efectuat un astfel de transport, probabil că va mai efectua în viitorul apropiat şi altele. Mai sunt ţări, de exemplu Cehia sau Slovacia, au apelat la acest mecanism pe care NATO îl pune la dispoziţie şi în măsura disponibilităţii fizice a acestor aeronave, vom continua să oferim acest sprijin", a explicat Mircea Geoană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel