Mircea Dușa, vizită în Portugalia. Analiză a contextului de securitate în UE și NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mircea Dușa
Mircea Dușa

Mircea Duşa a efectuat o vizită oficială în Portugalia unde a avut consultări cu ministrul portughez al apărării.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit joi, 5 iulie, cu ministrul portughez al apărării, José Alberto Azeredo Ferreira Lopes, în contextul unei vizite oficiale efectuată în Portugalia.

„Cei doi demnitari au analizat actualul context de securitate, riscurile şi ameninţările care apar la nivel global și regional, precum şi măsurile care trebuie luate atât la nivel NATO şi al Uniunii Europene, cât şi din punct de vedere al cooperării bilaterale. Un punct important al agendei de discuţii a fost Summit-ul NATO de săptămâna viitoare şi interesele comune ale României şi Portugaliei pentru adoptarea unor măsuri coerente şi echilibrate pe toate flancurile, atât cel estic, cât şi cel sudic al NATO și UE. De asemenea, un punct de interes comun al celor două ţări îl reprezintă securitatea maritimă. Ambii demnitari susţin necesitatea adoptării unei noi declaraţii comune NATO-UE, care să sublinieze încă o dată solidaritatea transatlantică”, se arată într-un comunicat al MApN.

Mircea Duşa a mulţumit ministrului portughez pentru contribuţia adusă la eforturile aliate de întărire a măsurilor de asigurare pe flancul estic prin afilierea unui batalion de manevră la Brigada Multinaţională Sud – Est de la Craiova şi prin încadrarea cu personal a elementelor NATO de comandă – control de pe teritoriul României. De asemenea, secretarul de stat a apreciat sprijinul oferit de portughezi în intărirea misiunilor de poliţie aeriană în România.

Contextul Uniunii Europene

„În context UE, cei doi demnitari au convenit să intensifice dialogul româno – portughez în domeniul apărării în vederea pregătirii şi exercitării de către România a viitoarei Preşedenţii UE. Secretarul de stat a menţionat că printre priorităţile mandatului României se va număra şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), iniţiativele precum Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării (CARD) şi Fondul european de apărare (EDF) reprezentând trecerea apărării europene la un nivel superior.

În privinţa cooperării bilaterale, ambii demnitari au apreciat progresul semnificativ înregistrat odată cu demararea programului Avion multirol al forțelor Aeriene. "Programul de înzestrare cu avioane F-16 Fighting Falcon îşi dovedeşte importanţa strategică nu doar pe plan naţional, ci şi la nivel regional, întărind capacitatea României de a răspunde într-o manieră adecvată cerinţelor de descurajare şi apărare specifice regiunii Mării Negre. Aşadar, unul dintre domeniile prioritare de dezvoltare a cooperării bilaterale rămâne cel tehnico-militar", a precizat Mircea Duşa.

În acest sens, cei doi demnitari s-au consultat asupra posibilităţii de a continua colaborarea pentru realizarea capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului Avion multirol al forțelor Aeriene. Mircea Duşa a subliniat că prioritatea imediată a României este completarea primei escadrile de avioane F-16 Fighting Falcon, în paralel cu implicarea industriei naţionale de apărare în acest program.

Printre alte domenii de cooperare bilaterală au mai fost identificate şi intensificarea activității comisiilor mixte româno – portugheze în domeniul militar, informaţiile militare, participarea la exerciţii multinaţionale, învăţământul militar și apărarea cibernetică.

Din delegatie au făcut parte generalul de flotilă aeriană Lian Someşan, ambasadorul României în Portugalia, Ioana Bivolaru, și ataşatul român al apărării, comandor Adrian Duţă”, mai informează sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel