Ministrul Angel Tîlvăr a inspectat modernizarea IAR-99 Șoim, program esențial pentru formarea piloților de F-16

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit marți, 22 noiembrie, la sediul instituției, cu o delegație a Avioane Craiova S.A. condusă de directorul general al societății, Victor Muntean.

Discuțiile s-au axat pe colaborarea industrială dintre MApN și Avioane Craiova S.A., în special în cadrul contractului aflat în derulare pentru revitalizarea și modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM.

Potrivit unui comunicat de presă al MApN, Ministrul Tîlvăr a reiterat importanța derulării acestui contract în condițiile și la termenele asumate, având în vedere că, după modernizare, avioanele în discuție vor fi utilizate, în principal, ca aeronave de școală și antrenament destinate pregătirii avansate a piloților pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române și vor constitui o capabilitate aeriană de sprijin aerian apropiat și intervenție împotriva țintelor aeriene de viteză mică.

„Acest program de modernizare este foarte important pentru că va permite atât accelerarea procesului de pregătire și antrenament a piloților care vor zbura pe avioanele de luptă F-16, cât și menținerea unei capabilități de sprijin aerian la dispoziția armatei noastre”, a spus Angel Tîlvăr.

La începutul lunii noiembrie, România a semnat contractul pentru achiziția a încă două escadrile de F-16 Fighting Falcon, formate din 32 de avioane ce au fost achiziționate din Norvegia. Cele 32 de avioane F-16 norvegiene vor veni în configurația M6.5.2. Pachetul include motoare de rezervă și suport logistic. Valoarea contractului semnat cu Norvegia este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

DefenseRomania a precizat atunci că achiziția unui număr atât de mare de avioane va atrage de la sine provocări nu doar în ceea ce privește infrastructura, dar și numărul de piloți și tehnicieni. 

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a asigurat conducerea uzinei aeronautice craiovene de întreaga deschidere a instituției militare pentru creșterea nivelului de colaborare, ca parte a strategiei de întărire a industriei naționale de apărare.

De asemenea, amintim că pentru modernizarea avionului de antrenament IAR-99 Standard al Forțelor Aeriene Române a fost semnat un contract în urmă cu mai bine de 2 ani.

Amintim că modernizarea aeronavelor IAR-99 face parte din cele opt programe prioritare și esențiale de înzestrare demarate de România.

Modernizarea IAR-99 Standard include sisteme avansate de avionică și sistem de instruire Embedded Virtual Avionics, precum și capacități de asistență aeriană apropiată și capacități Air to Air și va fi efectuată de către Elbit și Avioane Craiova, cele două companii semnând un contract în valoare de aproximativ 27 de milioane de dolari pentru prima fază a programului. Contractul va fi executat pe o perioadă de patru ani și include suport logistic integrat.

Modernizarea celor zece presupune aducerea acestora la varianta celor deja modernizate. Amintim că România deține 21 de aeronave IAR-99. Din acestea, 11 au fost deja modernizate, sunt IAR-99 Șoim, în timp ce celelalte zece au rămas la versiunea Standard din fabrică.

Toate programele majore de înzestrare ale Armatei României sunt proiectate și implementate cu scopul valorificării la maximum a oportunităților care se deschid pentru industria noastră de apărare. Colaborarea cu Avioane Craiova se înscrie în acest model de abordare, de aceea sunt convins că programul de modernizare și revitalizare a aeronavelor IAR 99, aflat în derulare, va reprezenta un punct de plecare pentru o relație de lungă durată, care să permită societății dumneavoastră să se modernizeze la rândul ei, pentru a oferi locuri de muncă de înaltă calificare și specializare. Aceasta va contribui la dezvoltarea economică locală, cu beneficii evidente și pentru industria aeronautică românească, în ansambul său. Avem nevoie de parteneri puternici în industria națională de apărare, iar Avioane Craiova poate și trebuie să fie unul dintre aceștia,  a declarat ministrul Tîlvăr, potrivit MApN.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel