Ministrul polonez al Apărării, vizită în SUA. Baza militară ''Fort Trump'', pe agendă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Apărării din Poloniei va călătorii săptămâna viitoare în Statele Unite pentru a discuții cu consilierul de securitate națională al președintelui Donald Trump în SUA, John Bolton, despre disponibilitatea Poloniei de a plăti cel puţin două miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane pe teritoriul său.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat pentru postul de radio Polskie Radio că, în cadrul întâlnirii sale cu consilierul de securitate John Bolton, va discuta despre consolidarea cooperării reciproce și despre construirea bazei militare permanente americane "Fort Trump", în Polonia, potrivit thenews.pl.

Błaszczak va pleca luni din Polonia spre Statele Unite. Ministrul polonez al Apărării s-a mai întâlnit cu  consilierului pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton în luna aprilie la Washington. Cei doi au discutat despre creșterea numărului de trupe americane în Polonia și despre amenințarea pe care o reprezintă Rusia la adresa securităţii Varşoviei.

Vicepreședintele Senatului Poloniei, Adam Bielan, a declarat luna trecută că o decizie privind o posibilă prezență permanentă a trupelor americane în Polonia ar putea fi luată anul viitor.

Błażej Spychalski, purtătorul de cuvânt al președintelui polonez Andrzej Duda, a declarat la sfârșitul lunii septembrie că Varșovia a dorit să cheltuiască aproximativ 2 miliarde de dolari SUA pentru a construi o bază pentru soldații americani din Polonia, inclusiv "locuințe, precum și facilități educaționale și medicale".

Polonia este dispusă să plătească cel puţin două miliarde de dolari pentru instalarea unei baze militare americane pe teritoriul său pe care promite s-o numească ''Fort Trump'', ofertă pe care preşedintele american Donald Trump a anunţat că o examinează "foarte serios".

La ultima întalnire dintre preşedintele polonez Andrzej Duda şi preşedintele american Donald Trump, într-o conferinţă de presă comună la Casa Albă, preşedintele SUA a declarat că Polonia "ne-a oferit mult mai mult decât două miliarde de dolari'' pentru a înfiinţa o bază permanentă în ţara sa.

"Polonia este pregătită să contribuie semnificativ la prezenţa Statelor Unite în Polonia", a declarat anterior Trump în Biroul Oval, înainte de ultima întâlnire cu omologul său polonez de pe 18 septembrie.

,,Dacă sunt gata să facă acest lucru, despre asta vom vorbi cu siguranţă", a spus preşedintele american. El a subliniat că Statele Unite au avut în vedere această solicitare a Poloniei ''din punctul de vedere al protecţiei militare a ambelor ţări, dar şi al costurilor'' pe care le implică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel