Ministrul lituanian de externe: Occidentul nu ar trebui să aștepte un "al doilea Pearl Harbor". Rusia ar putea ataca brusc NATO

S.I. Catalin |
Data publicării:
Obuzier autopropulsat 2S1 „Hvozdika” al forțelor de ocupație ale Rusiei, prezente în Donbass.
Obuzier autopropulsat 2S1 „Hvozdika” al forțelor de ocupație ale Rusiei, prezente în Donbass.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a avertizat că Rusia ar putea lansa un atac surpriză asupra țărilor NATO și a subliniat importanța unității la nivelul Alianței pentru apărarea statelor care o compun.

,,Cea mai mare problemă este că nu știm cât timp ne-a mai rămas. Sperăm ca Ucraina să oprească Rusia departe, la mii de kilometri de Germania sau Lituania. Cu toate acestea, realitatea este că Rusia poate strânge încă 400.000 de soldați. Produc tancuri noi și arme noi. Avem un vecin foarte agresiv care intenționează să sfideze NATO. Trebuie să ne pregătim pentru acest lucru", a precizat Landsbergis într-un interviu acordat ziarului ZDF.

Landsbergis a declarat că Occidentul nu ar trebui să aștepte un "al doilea Pearl Harbor".

,,Nu putem aștepta până când Rusia va ataca efectiv fiecare țară europeană din sud, nord, est și vest. Rusia poate face acest lucru. Securitatea noastră este interconectată - dacă Lituania este în pericol, la fel sunt și alte părți ale Europei. Trebuie să fim uniți pentru a ne apăra", a subliniat Landsbergis.

În fața unor astfel de amenințări, el a îndemnat Occidentul să ofere în continuare asistență militară Ucrainei, care se află sub atac rusesc, și a cerut în special Germaniei să furnizeze rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune.

,,Ucraina are nevoie de sprijin pentru a obține un avantaj față de Rusia. Germania are cu siguranță echipamente incredibile pe care le-ar putea furniza Ucrainei", a adăugat el.

În ianuarie, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că Alianța ar trebui să se pregătească pentru un atac rusesc asupra unei țări NATO în următorii 5-8 ani.

Un președinte rus tot mai beligerant, Vladimir Putin, ar putea ataca alianța militară NATO în mai puțin de un deceniu, a avertizat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în urmă cu aproape o lună.

,,Auzim amenințări de la Kremlin aproape în fiecare zi... așa că trebuie să luăm în considerare faptul că Vladimir Putin ar putea chiar să atace o țară NATO", a declarat atunci Pistorius pentru publicația germană Der Tagesspiegel.

Deși un atac rusesc nu este probabil "deocamdată", ministrul a adăugat: "Experții noștri se așteaptă la o perioadă de cinci până la opt ani în care acest lucru ar putea fi posibil".

În urma invaziei la scară largă a Kremlinului în Ucraina, Rusia și-a intensificat retorica agresivă împotriva unora dintre vecinii săi - inclusiv a țărilor baltice și a Poloniei, toate membre NATO, și a Republicii Moldova -, ceea ce a determinat înalți oficiali europeni din domeniul apărării să avertizeze cu privire la riscul unui conflict major.

Serviciul estonian de informații externe consideră că Rusia se pregătește pentru o confruntare militară cu Occidentul în următorul deceniu.

În ultimele săptămâni, o serie de țări europene membre NATO au avertizat, de asemenea, cu privire la riscul unei agresiuni rusești în viitorul apropiat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel