Ministrul de interne francez: Suntem în război contra terorismului islamic

GIGN – unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.
GIGN – unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.

Franţa este ''în război contra terorismului islamic'', a declarat ministrul de interne francez Gerald Darmanin duminică, la două zile după un atac cu armă albă comis la Paris în apropierea fostului sediu al săptămânalului satiric Charlie Hebdo şi soldat cu doi răniţi, relatează AFP.

,,Suntem într-o situaţie extrem de critică, suntem în război contra terorismului islamic. (...) I-am cerut prefectului poliţiei din Paris să consolideze măsurile de securitate, inclusiv la locuri care pot fi simbolice'', a declarat Darmanin în timpul unei vizite la sinagoga din Boulogne-Billancourt, în apropiere de Paris, pentru sărbătoarea evreiască Yom Kippur.

El a amintit că în ultimii trei ani în Franţa au fost dejucate 32 de atentate, ceea ce înseamnă o medie de aproape un atentat pe lună.

,,Evreii sunt în mod special ţinta atentatelor islamiste'', a adăugat ministrul francez de interne, care a menţionat că în Franţa există 774 de obiective (şcoli, sinagogi) care sunt protejate şi că peste 7.000 de poliţişti şi militari au fost mobilizaţi în această duminică pentru Yom Kippur.

Principalul suspect în urma atacului cu armă albă din faţa fostului sediu al Charlie Hebdo, un pakistanez în vârstă de 18 ani, ''şi-a asumat fapta'' sâmbătă, recunoscând că a vizat săptămânalul satiric.

Atacul comis vineri survine după ce Charlie Hebdo a făcut recent obiectul unor noi ameninţări după ce săptămânalul a republicat la 2 septembrie caricaturile cu profetul Mohamed, în perspectiva deschiderii, la 10 noiembrie, a procesului complicilor autorilor atacurilor jihadiste din ianuarie 2015.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Kouachi au atacat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo cu arme de luptă, ucigând 12 persoane, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, după care au fugit. Periplul lor s-a încheiat după câteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel