Ministrul adjunct al apărării din Polonia: Monitorizam atent situaţia de la frontiera cu Belarus

S.I. Catalin |
Data publicării:

Polonia monitorizează situaţia de la frontiera sa cu Belarus, a anunţat luni ministrul adjunct al apărării polonez Wojciech Skurkiewicz, transmite Reuters.

Manifestanţi scandând 'Demisia!' au umplut duminică centrul capitalei belaruse, Minsk, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după ce Rusia a afirmat că îi va oferi acestuia sprijin militar dacă va fi necesar.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Armata belarusă intenţionează să desfăşoare în perioada 17-20 august exerciţii militare în apropierea centralei nucleare şi în regiunea Grodno, frontalieră cu Polonia şi Lituania, a relatat duminică agenţia de presă rusă RIA, la o zi după ce Lukaşenko anunţase că o brigadă de asalt aerian va fi deplasată la frontiera vestică a ţării sale, potrivit Agerpres.

NATO a respins acuzaţiile preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko conform cărora Alianţa Nord-Atlantică îşi consolidează prezenţa militară la graniţa cu Belarus, dar a precizat că monitorizează atent situaţia în urma realegerii contestate a liderului de la Minsk.

''Nici Polonia, nici alte ţări vest-europene nu se vor lăsa atrase în intriga pe care Lukaşenko încearcă să o pună la cale'', a declarat Skurkiewicz pentru postul public de radio polonez.

''Urmărim ceea ce se întâmplă în Belarus, la fel ca toate ţările din NATO, şi vom fi atenţi şi la ceea ce se întâmplă la frontierele noastre. Nu vom fi pasivi în această observare'', a adăugat el.

Oficialităţi poloneze analizează situaţia din Belarus cu reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai SUA

Varşovia este de părere că eventuale sancţiuni ale UE contra Belarusului ar trebui să fie impuse numai asupra persoanelor responsabile pentru folosirea forţei contra manifestanţilor şi pentru organizarea alegerilor, Polonia susţinând că scrutinul din 9 august trebuie să fie repetat.

Ministrul adjunct de externe polonez Pawel Jablonski a declarat pentru cotidianul Dziennik Gazeta Prawna că Uniunea Europeană nu trebuie să introducă sancţiuni împotriva Belarusului fără a-i prezenta acestei ţări o alternativă la relaţiile sale strânse cu Rusia.

''Evident, nu este vorba despre includerea imediată a Belarusului pe orbita ţărilor asociate la UE, întrucât este prea devreme pentru asta. Totuşi, Belarusul trebuie să aibă posibilitatea unei cooperări reale cu ţările Uniunii Europene'', a spus Jablonski într-un interviu publicat luni de ziarul citat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel