Ministerul german al apărării nu este convins de programul F-35. Anticipează întârzieri în derularea achiziției și creșterea costurilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministerul german al Apărării a exprimat îngrijorări serioase cu privire la planurile de achiziționare a avioanelor de luptă F-35, parte a acțiunii de modernizare militară a țării, potrivit documentelor văzute de AFP, citat de Anadolu.

Berlinul a anunțat în martie că va cumpăra 35 de aeronave F-35 produse de Lockheed Martin pentru a înlocui vechea flotă de avioane Tornado, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Zilele trecute, cancelarul Olaf Scholz confirma intenția Berlinului de a achiziționa cât mai repede avioanele F-35, considerat a fi cel mai modern avion de luptă din lume. Achiziția este socotită a fi una strategică, întrucât F-35 va prelua sarcinile avioanelor Tornado, capabile să lovească atât convențional, cât și nuclear.

Totuși, pe plan intern, lucrurile nu par a fi complet clarificate. Astfel, ministerul Apărării și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „întârzierile și costurile suplimentare” în achiziția de aproape 10 miliarde de euro (10,5 miliarde de dolari), potrivit unei scrisori clasificate adresată comisiei de buget a Parlamentului, relatează Anadolu, care citează AFP.

Documentul văzut de AFP a fost întocmit de Ministerul de Finanțe pentru comitet și s-a bazat pe avizele din partea Ministerului Apărării.

Astăzi va avea loc o întâlnire de urgență la ministerul apărării, la care vor participa membrii comisiilor bugetare din cele trei partide din coaliția de guvernământ din Germania, au declarat pentru AFP surse parlamentare.

Comisia ar trebui să elibereze prima tranșă de fonduri pentru proiect pe 14 decembrie.

 

 

Care ar fi problemele

 

Factorii de risc cuprind diverse aspecte - de la lucrările de modernizare pentru bazele care vor găzdui avioanele F-35, până la cerințele de securitate și problemele potențiale cu aprobarea operațiunilor de zbor în Germania, se arată în raportul ministerului finanțelor.

Potrivit documentului, nu este sigur dacă modernizările necesare la Buechel, baza aeriană care va găzdui avioanele, vor putea fi finalizate până în 2026, atunci când livrarea este programată să înceapă .

Termenele fixate sunt „foarte ambițioase”, se spune în raport. În plus, cerințele de securitate din partea SUA sunt complexe, ceea ce ar putea duce la noi întârzieri și creșterea costurilor, se arată în comunicat.

Există, de asemenea, pericolul ca aprobările pentru operațiunile de zbor ale F-35 în Germania să nu poată fi asigurate la timp, deoarece documentele necesare nu sunt disponibile, se arată în comunicat.

Acest lucru ar însemna că zborurile ar putea fi operate doar cu restricții, se arată în document.

Acesta a subliniat alți factori care ar putea duce la creșterea costurilor, inclusiv inflația, fluctuațiile cursului de schimb dintre dolar și euro și creșterea costurilor de producție.

Fondurile pentru achiziția avioanelor urmează să provină dintr-o investiție planificată de 100 de miliarde de euro în forțele armate, demarată în urma invaziei Rusiei în Ucraina, ca parte a procesului de modernizare a armatei germane.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel