Mike Pompeo ne avertizează să nu facem jocurile Chinei. Beijingul vrea ca europenii să se îndepărteze de Statele Unite

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo i-a avertizat vineri pe europeni în legătură cu riscurile unei ''dependenţe'' de China, care ameninţă, potrivit lui, democraţiile occidentale, relatează AFP.

,,Partidul Comunist Chinez doreşte să vă forţeze să alegeţi" între Statele Unite şi China, a avertizat el, într-o videoconferinţă, la summitul privind democraţia de la Copenhaga.

,,Nu se poate urma această alternativă fără a nega cine suntem. Democraţiile care depind de regimuri autoritare nu-şi merită numele '', a spus el.

,,Sper să aud mai multe declaraţii publice din partea Europei despre provocarea chineză", a adăugat secretarul de stat american într-unul dintre cele mai dure discursuri rostite până în prezent la adresa Beijingului.

,,Trebuie să vorbim clar. Mai presus de toate, trebuie să acţionăm într-o manieră decisivă pentru a nu lăsa loc niciunei confuzii în alegerea dintre tiranie şi libertate'', a insistat Mike Pompeo, la două zile după întâlnirea cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi în Hawaii, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a calificat duminică conducerea Chinei drept o "provocare în creştere" pentru Statele Unite şi pentru "toţi oamenii liberi".

,,Trebuie să fim cu toţii vigilenţi faţă de ameninţarea pe care o reprezintă partidul comunist chinez la adresa modului nostru de viaţă", a afirmat Pompeo în cadrul intervenţiei sale în discuţiile primei conferinţe virtuale a Comitetului Evreiesc American.

Tensiunile dintre SUA şi China au crescut pe fondul pandemiei noului coronavirus, secretarul de stat Mike Pompeo şi alţi oficiali ai administraţiei americane învinuind în mod repetat autorităţile de la Beijing că au ascuns informaţii despre izbucnirea focarului epidemiei în Wuhan, la sfârşitul anului trecut.

Secretarul de stat american a coordonat presiunile administraţiei de la Washington împotriva celui mai recent demers al regimului de la Beijing de a impune Hong Kong-ului noi măsuri în domeniul securităţii naţionale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel