Mike Pompeo a ameninţat Beijingul cu represalii după adoptarea unei noi legi privind Hong Kong

Eduard Pascu / 01 iul 2020 / 08:18
Mike Pompeo
Mike Pompeo

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a ameninţat Beijingul cu represalii suplimentare, deplângând o "zi tristă" pentru Hong Kong după adoptarea de către autorităţile chineze a unei noi legi privind securitatea naţională a acestui teritoriu autonom, transmite miercuri AFP.

"Astăzi este o zi tristă pentru Hong Kong şi pentru toţi iubitorii de libertate din China", a declarat secretarul de stat american într-un comunicat. "Statele Unite nu vor sta cu mâinile încrucişate in timp ce China va înghiţi Hong Kong-ul cu gura sa autoritară", a tunat Mike Pompeo. Legea este acuzată de criticii săi ca fiind o încercare de a reduce la tăcere opoziţia din Hong Kong. Justiţia chineză, potrivit noii legii, este competentă pentru încălcări de securitate "grave", iar închisoarea pe viaţă este prevăzută pentru infracţiuni la adresa securităţii naţionale.

"În conformitate cu instrucţiunile preşedintelui Trump, vom elimina derogările politice care conferă Hong Kong-ului un tratament diferit şi special, cu câteva excepţii", a avertizat Pompeo. La sfârşitul lunii mai, administraţia de la Washington a revocat statutul comercial preferenţial acordat Hong Kong-ului, transmite Agerpres.

La ONU, 27 de state, printre care Franţa şi Japonia, au invitat China să reconsidere această lege care "ameninţă", în opinia acestora, libertăţile cetăţenilor din Hong Kong.

Citește și: China anunţă ''represalii'' după interdicţia SUA de vânzare de arme către Hong Kong

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy