China anunţă ''represalii'' după interdicţia SUA de vânzare de arme către Hong Kong

Eduard Pascu / 30 iun 2020 / 13:25

China a anunţat marţi "represalii" după decizia Washingtonului de a interzice exporturile de materiale de apărare sensibile către Hong Kong din cauza unei controversate legi privind securitatea naţională pe care Beijingul a impus-o acestui teritoriu, potrivit AFP.

Ignorând apelurile statelor occidentale, parlamentul a votat acest proiect de lege care vine la un an după debutul manifestaţiilor uriaşe din fosta colonie britanică împotriva influenţei guvernului central. Washingtonul acuză China că a pus sub semnul întrebării angajamentele sale internaţionale şi principiul "O ţară, două sisteme" care acorda acestui teritoriu de 7,5 milioane de locuitori o vastă autonomie după retrocedarea sa de către Londra în 1997.

Pentru a protesta împotriva înăspririi controlului asupra teritoriului de către Beijing, Washingtonul a anunţat luni că pune capăt exporturilor sale de materiale de apărare sensibile spre Hong Kong. "Statele Unite nu vor reuşi niciodată să limiteze eforturile Chinei pentru a face ca legislaţia din Hong Kong în materie de securitate naţională să avanseze", a reacţionat în faţa presei Zhao Lijian, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, transmite Agerpres.

Măsura vizează armamentele şi echipamentele de apărare americane al căror export necesită un acord de la Departamentul de Stat şi nu trebuie să facă obiectul unei opoziţii a Congresului. "Nu mai putem face distincţie între exportarea acestui material către Hong Kong sau către restul Chinei", a justificat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo.

Guvernul american va lua de asemenea măsuri "pentru a impune, în legătură cu Hong Kong, aceleaşi restricţii asupra tehnologiilor americane de apărare şi dublei utilizări, civilă sau militară, pe care le impune pentru China".

Preşedintele american Donald Trump a deschis deja calea unei chestionări a statutului preferenţial de care beneficia Hong Kong din partea SUA.

Citește și: Parlamentul chinez a adoptat legea privind securitatea naţională în Hong Kong

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy