Slovacia transferă primele avioane de luptă MiG-29 către Ucraina

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Slovacia a predat Ucrainei primele patru dintre cele 13 avioane de vânătoare MiG-29 retrase din serviciul Forțelor Aeriene naționale în cursul anului trecut, după cum informat joi Agenția Cehă de Știri (CTK).

În context, premierul Slovaciei, Eduard Heger, a informat ieri, 22 martie, că specialişti în domeniul tehnic din Ucraina se află în prezent în Slovacia unde desfășoară activitățile destinate preluării aeronavelor MiG-29 pe care Bratislava le furnizează gratuit Kievului.

Autoritățile slovace au anunțat anterior că procesul de predare a avioanelor de luptă va dura câteva săptămâni, însă pare că ucrainenii cu insistat pentru grăbirea procesului și, odată cu proprii specialiști  au trimis în Slovacia inclusiv piesele de schimb și chiar unele dispozitive care necesitau înlocuirea pentru operaționalizarea aeronavelor.

În replică la acțiunea slovacă, ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Alexander Grushko a declarat că Slovacia, a comis „întreaga grămadă posibilă de încălcări”, inclusiv directivele UE.

„Slovacia, în calitate de membru al UE, încalcă în mod flagrant numeroase obligații internaționale, inclusiv documente de politică ale UE, precum și Tratatul privind comerțul internațional cu arme și Principiile care guvernează transferul de arme convenționale, un document OSCE care interzice transferul de arme în zonele de conflict… În plus, au fost încălcate cerințele contractului, care interzic transferul de arme în alte țări fără acordul vânzătorului. În general, toată gama imaginabilă de încălcări”, a declarat viceministrul rus.

Citește și: Elicoptere de atac și rachete: SUA oferă Slovaciei o compensație pentru avioanele MiG-29 oferite Ucrainei

,,Aceasta nu este absolut o surpriză pentru noi. Doar că noi cifre vor fi adăugate la statisticile noastre privind aeronavele doborâte", a ținut să precizeze Grushko.

În august 2022, Slovacia a retras o escadrilă de MiG-29 din serviciul de luptă al forțelor sale aeriene. Bratislava va primi compensații de la SUA și Uniunea Europeană pentru avioanele furnizate Ucrainei. Suma totală, potrivit presei slovace, va fi de aproximativ 1 miliard de dolari.

De altfel, ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat tot ieri că SUA s-au oferit să vândă Slovaciei 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper și peste 500 de rachete aer-sol AGM-114 Hellfire la un preț semnificativ redus. Acordul, evaluat la puțin peste 1 miliard de dolari, ar presupune ca guvernul slovac să plătească doar 340  milioane de dolari în 3-4 ani, restul fiind acoperit prin programul american de finanțare militară străină (FMF).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel