Mesaj pentru Putin: Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth și gruparea sa navală, desfășurate în largul coastelor Norvegiei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, împreună cu o parte a grupului său naval de luptă, sursă foto: Royal Navy
Portavionul britanic HMS Queen Elizabeth, împreună cu o parte a grupului său naval de luptă, sursă foto: Royal Navy

Potrivit portalului american 19FortyFive, nava amiral a Marinei Regale a Marii Britanii, portavionul HMS Queen Elizabeth (R08), a sosit în Norvegia, în fruntea unei grupări navale de atac, pentru a demonstra puterea NATO și ca un factor de descurajare pentru Rusia în zonele bogate în resurse de la latitudinile arctice.

Comandamentul Forțelor Navale ale Marii Britanii și-a trimis nava amiral pe coasta Norvegiei, numind această misiune “un mesaj pentru Putin”. Grupul navală de atac, din care mai fac parte, pe lângă portavionul HMS Queen Elizabeth (R08), și două fregate, un distrugător și o navă de aprovizionare, ar trebui să demonstreze Rusiei și puterea Alianței Nord-Atlantice.

De asemenea, după cum scriu ziarele norvegiene, gruparea portavionului britanic restabilește și ordinea în apele Europei de Nord, protejând platformele de petrol și gaze de “invazia rusă”.

 

SUA și Marea Britanie aduc periodic portavioane pe coastele Europei de Nord

 

Trebuie remarcat faptul că SUA și Marea Britanie își trimit periodic portavioanele pe coastele Europei de Nord pentru “demonstrarea drapelului” și pentru a nu se uita “cine este stăpânul în casă”.

Este adevărat și faptul că portavioanele nu stau mult în apele nordice, deoarece nu sunt adaptate pentru asta și se întorc în regiunile mai calde. Așa va fi și cu portavionul brtianic HMS Queen Elizabeth (R08). În viitorul apropiat, britanicii vor părăsi zona, în care se află în spiritul “amenințării Rusiei”.

După cum se poate observa, nava amiral a Marinei Regale britanice se grăbește practic dintr-o zonă în alta. Așadar HMS Queen Elizabeth (R08) a ajuns pe coastele Norvegiei din zona Statelor Unite, de unde portavionul a trebuit să se grăbească pentru a înlocui portavionul HMS Prince of Wales, care a suferit avarii la arborele elicei, lângă Insula Wight, în timp ce se pregătea pentru traversarea Atlanticului.

Portavionul HMS Queen Elizabeth (R08) a fost introdus oficial în dotarea Forțelor Navale ale Marii Britanii în decembrie 2017. Construcția navei a început în anul 2009. Aceasta are un deplasament de 70.600 de tone, lungimea de 284 de metri și lățimea de 73 de metri. Propulsia este asigurată de două turbine cu gaz MT30 (Rolls Royce).

Viteza este de până la 25 de noduri, iar raza de acțiune până la 10.000 de mile. Echipajul portavionului este format din 670 de persoane. Aripa de aviație ambarcată include, în versiune maximă, 24 de avioane de vânătoare F-35B, nouă elicoptere antisubmarin Merlin și patru sau cinci elicoptere Merlin în versiunea AWACS.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel