Merkel refuză invitația lui Trump de a participa la G7, motivând pandemia. Berlinul critică și încetarea relațiilor dintre SUA din OMS

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Cancelarul federal german Angela Merkel a refuzat invitaţia preşedintelui american Donald Trump de a participa în persoană la un preconizat summit al G7 în SUA.

"Cancelarul federal îi mulţumeşte preşedintelui Trump pentru invitaţia lui la summitul G7 de la sfârşitul lui iunie la Washington. La ora actuală, luând în considerare întreaga situaţie pandemică, Angela Merkel nu poate accepta o participare personală, o deplasare la Washington", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului federal german Steffen Seibert, potrivit Agerpres, care citează Politico. "Cancelarul federal va continua, desigur, să monitorizeze evoluţia pandemiei", a mai spus Seibert.

Angela Merkel, de formaţie om de ştiinţă, este prima dintre liderii G7 (Japonia, Canada, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia) care a refuzat această invitaţie.

Preşedintele Trump a anulat în luna martie întâlnirea liderilor G7, programată să se desfăşoare pe 10 iunie în Statele Unite, în contextul în care pandemia noului coronavirus a determinat restricţionarea călătoriilor internaţionale.

În cursul acestei săptămâni, preşedintele Trump a declarat că doreşte ca summitul G7 să fie organizat la sfârşitul lunii iunie, în pofida riscurilor reprezentate de noul coronavirus.

 

Germania, îngrijorată de decizia lui Trump de a încheia toate relațiile cu OMS

 

Pe de altă parte, ministrul german al sănătății Jens Spahn consideră ruperea de către SUA a relaţiilor cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) constituie "un regres serios pentru sănătatea mondială". Totuși, într-un mesaj postat pe Twitter, oficialul german admite că OMS trebuie reformată.

El a subliniat că întărirea rolului UE în organizaţie va fi una dintre priorităţile Germaniei, care va prelua de la 1 iulie preşedinţia prin rotaţie a UE.

Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat ieri încetarea relaţiei dintre ţara sa şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe care a acuzat-o încă de la începutul pandemiei de coronavirus că este prea indulgentă cu Beijingul.

SUA erau cel mai important finanțator al OMS cu aproximativ 450 de milioane de dolari anual.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel