MBDA, vânzări record. Rachete pentru avioane de luptă, elicoptere și platforme navale

Darius Muresan |
Data publicării:
MBDA, Meteor - Sursă: MBDA
MBDA, Meteor - Sursă: MBDA

MBDA profită de modernizările avioanelor de luptă, aelicopterelor și platformelor marine în contextul creșterii tensiunilor internaționale. 

Producătorul european a înregistrat un număr de comenzi mai mare decât cifra sa de afaceri, informează La Tribune. În urma tensiunilor internaționale, MBDA a obținut comenzi în valoare de 4 miliarde de euro, dintre care 2 miliarde de euro doar din Franța.

Pentru al șaselea an consecutiv, în 2018, producătorul european de rachete a înregistrat un număr mai mare de comenzi primite decât livrate. Cu toate acestea, deși cantitatea de comenzi a scăzut pentru al patrulea an la rând, vânzările au crescut în 2018 pentru al cincilea an consecutiv. Potrivit sursei citate, MBDA ar fi obținut în jur de 4 miliarde de euro din comenzi (4,2 miliarde de euro în 2017), din care aproape 2 miliarde de euro datorită contractelor Franței.

 

Franța, primul client pentru MBDA

 

Franța a fost primul client al MBDA în anul 2018. Ministerul Apărării din Franța a notificat în noiembrie anul trecut - cu un an întârziere -  un contract privind achiziționarea a 200 de rachete aer-aer MICA NG, precum și un contract pentru modernizarea a 300 de rachete MICA (remotorizare), în prezent operaționale - pentru Rafale și Mirage 2000- D și 2000-5.

Un alt contract în valoare de 900 de milioane de euro a fost alocat pentru menținerea capacității de interceptare, de luptă și de autoapărare a forțelor aeriene și a avioanelor de luptă împotriva amenințărilor actuale și viitoare (noul standard Rafale F3-R). De asemenea, Direcția Generală de Armament (DGA) a acordat numeroase contracte de sprijin MBDA, inclusiv pentru sistemul Aster, mai informează jurnaliștii de la La Tribune.

În Marea Britanie, Ministerul Apărării a acordat MBDA un contract de 400 milioane de lire sterline (465 milioane de euro) pentru programul de întreținere a capabilităților rachetei aer-sol Brimstone, pentru prelungirea ciclului vieții al acestora, prevăzut inițial în 2030.

Pentru 2019, MBDA așteaptă notificarea contractului privind viitorul sistem german aerian la sol, sistemul de apărare TLVS (German Taktisches Luftverteidig ngssystem). Acesta este de altfel obiectivul principal al MBDA în 2019, care este partener în acest program cu compania americană Lockheed Martin. Producătorul de rachete va trebui să vină cu o ofertă în aprilie, conform deputatului german Reinhard Brandi (CSU).

 

Qatar, cel mai important client pentru export al MBDA

 

MBDA a primit din Qatar, în septembrie 2018, undă verde pentru contractul cu rachete (aproximativ 1 miliard de lire sterline) destinat echipării a 24 avioane Typhoon (consorțiu cu Eurofighter) cumpărate de Doha, care a achiziționat, de asemenea, și 9 avioane de antrenament Hawk.

Pentru programul de achiziții aeriene, Qatar a cumpărat rachete aer-aer Meteor și aer-sol Brimstone, precum și bomba ghidată laser Paveway IV produsă de Raytheon. În plus, în luna martie, Doha a dorit să-și echipeze cele 12 elicoptere NH90 (NFH) cu racheta anti-nava Marte Extended Range.

În martie 2018, Coreea de Sud a comandat 90 de rachete de croazieră Taurus KEPD 350K, produse de Taurus Systems GmbH, o societate mixtă deținută de MBDA Deutschland GmbH (67%) și Saab Dynamics AB (33 %). 

În plus, Ministerul spaniol al Apărării a semnat un contract în septembrie 2018 pentru îmbunătățirea și menținerea capacității operaționale a Taurus KEPD 350, utilizat de forțele aeriene spaniole (sub 30 de milioane de euro).

Totodată, Estonia a achiziționat rachete de apărare anti-aeriană cu rază scurtă (Mistral Shorad), simulatoare și echipamente de testare și mentenanță în cadrul unui contract de 50 de milioane de euro. Primele sisteme vor fi livrate în 2020. Contractul prevede în același timp diferite opțiuni de cumpărare a unor rachete suplimentare pentru o sumă totală de 100 de milioane de euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel