'Masacrul din peșteră' și eșecul operațiunii de salvare provoacă un scandal în Guvernul lui Erdogan: Armata turcă e acuzată de incompetență

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata turcă, sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook
Armata turcă, sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

Armata turcă a efectuat în cursul săptămânii trecute o amplă operațiune împotriva gherilei kurde, operațiune ce viza și o misiune de salvare a unor cetățeni turci, mulți militari, prizonieri încă din 2015.

Doar că, din păcate, totul s-a terminat tragic. Operațiunea care avut loc împotriva kurzilor în nordul Irakului a fost un eșec, cetățenii turci fiind executați de kurzi.

Ministerul Apărării de la Ankara a confirmat că militanţi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii, au executat prizonieri, printre care militari şi poliţişti, pe fondul unei operaţiuni militare împotriva grupării.

Ecoul eșecului operațiunii de salvare a fost unul uriaș. Opoziția nu a ratat ocazia să acuze regimul condus de președintele Recep Tayyip Erdogan de responsabilitatea masacrului din peștera kurdă. Pe de altă parte Erdogan și-a continuat narativul politic și a acuzat aliații occidentali că sprijină kurzii, considerând declaraţia de condamnare a Washingtonului "o glumă".

Statele Unite şi Uniunea Europeană au desemnat PKK drept organizaţie teroristă, dar în Siria forţele americane au luptat alături de combatanţii kurzi din YPG împotriva Statului Islamic. Ankara îi consideră pe kurzii din YPG legaţi de PKK.

 

Ministerul de Interne turc acuză Armata după eșecul operațiunii de salvare. Ministerul de Interne consideră că forțele sale i-ar fi salvat pe cetățenii turci

 

Probleme se pare că sunt chiar în coaliția de guvernare. Potrivit unor surse politice ale publicației turce Duvar, ministerul de Interne Suleyman Soylu a avut o dispută cu ministrul Apărării Hulusi Akar. 

Ministrul de Interne l-ar fi învinuit pe ministrul Apărării de eșecul Armatei în operațiunea de salvare de pe 14 februarie. Solyu, potrivit sursei citate, e de părere că forțele ministerul pe care îl conduce ar fi acționat total diferit și i-ar fi salvat pe toți cetățenii turci executați de gherila kurdă în peșteră.

Potrivit sursei citate, un oficial guvernamental sub protecția anonimatului, a confirmat că relația dintre cei doi miniștri e una extrem de încordată și tensionată.

De precizat că atât Suleyman Soylu, ministrul de Interne, cât și Hulusi Akar, ministrul Apărării, au fost în Parlamentul turc pe 16 februarie unde au răspuns criticilor opoziției cu privire la eșecul operațiunii de salvare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel