Marina spaniolă așteaptă cu nerăbdare o decizie privind achiziționarea de avioane F-35B: Vom fi în curând ultimii și singurii utilizatori ai AV-8B Harrier II

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-35B Lightning II. Sursa Foto: US Mission to NATO
Avioane F-35B Lightning II. Sursa Foto: US Mission to NATO

De aproape patruzeci de ani, forțele aeriene navale spaniole [Flotilla de Aeronaves, FLOAN] au utilizat avioane de vânătoare-bombardament AV-8B Harrier II STOVL (short take-off and vertical landing). În prezent, există 13 aeronave care operează de pe nava de asalt amfibie Juan Carlos I. Deși au fost modernizate de la punerea lor în funcțiune, în special prin modernizarea la standardul EAV-8B+ Matador II între 1996 și 2003, aceste aeronave vor ajunge în curând să fie consemnate la sol. Marina spaniolă subliniază necesitatea de a-și actualiza flota de avioane de luptă, punând accentul pe trecerea de la Harrier la F-35B de generația a cincea.

Însă, pentru moment, nu s-a luat nicio decizie cu privire la eventuala înlocuire a acestora. Iar acest lucru îl îngrijorează pe căpitanul de marină José Emilio Regodón Gómez, comandantul FLOAN. 

Deocamdată, singurele decizii luate de guvernul spaniol în ceea ce privește FLOAN au fost comandarea de noi elicoptere [MH-60R, NH-90 versiunea de transport, H135] și notificarea Airbus pentru un nou contract de întreținere operațională a aeronavelor sale, inclusiv a AV-8B Harrier II.

Cu toate acestea, pentru a-și înlocui avioanele de vânătoare, forțele aeriene navale spaniole nu prea are de ales: singurul avion care poate răspunde nevoilor sale este F-35B, varianta cu decolare scurtă și aterizare verticală a avionului de vânătoare dezvoltat de Lockheed-Martin.

Cu toate acestea, costul acestor avioane și posibilele consecințe politice ale alegerii lor - Spania participă la programul militar SCAF -  fac ca decizia de achiziționare să întârzie să apară. Iar Regodón Gómez spune ca tergiversarea a durat destul de mult.

În ceea ce privește o decizie privind înlocuirea AV-8B Harrier II, "cu cât mai repede, cu atât mai bine", a spus Regodón Gómez, menționând în treacăt că U.S. Marine Corps și Marina Militară, de asemenea echipate cu Harrier II, au început deja tranziția la F-35B.

"Vom fi în curând ultimii și singurii utilizatori ai Harrier. Și nu putem ignora faptul că, dacă Ministerul Apărării va decide să meargă mai departe cu această achiziție, vor exista perioade de așteptare în funcție de cerere și de capacitatea de producție a liniilor de asamblare", a subliniat comandantul FLOAN.

Avioanele AV-8B Harrier II urmează să fie retrase "în jurul anului 2030", a declarat Gómez. Deocamdată, ele vor fi menținute până în 2028. "În ciuda acestui fapt, aceste aeronave sunt încă în stare bună și le modernizăm în mod constant ori de câte ori este posibil", a adăugat el. "Îmbunătățirile aduse sistemelor lor de avionică și de armament nu sunt excluse", a adăugat el.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel