Marina americană spune unde se află un alt submarin al său cu rachete balistice la bord

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce în urmă cu aproape două săptămâni, americanii au făcut o rară precizare despre prezența submarinului USS West Virginia, purtător de rachete balistice, într-o anumită zonă geografică (Marea Arabiei, 19 octombrie), astăzi Forțele Navale ale SUA au informat despre poziția unui alt submarin, din aceeași categorie cu primul.

Submarinul USS Rhode Island (SSBN 740) cu rachete balistice, din clasa Ohio, al Marinei SUA a sosit, pe 1 noiembrie 2022, în Gibraltar pentru o vizită programată în port”, a informat Flota a șasea americană.

Această scurtă oprire în zona de operații a Forțelor Navale ale SUA din Europa demonstrează flexibilitatea și adaptabilitatea pe care submarinele le aduc forțelor americane și aliate din regiune. Ultimul SSBN al Marinei SUA care, a efectuat o vizită în portul Gibraltar a fost USS Alaska (SSBN 732), în iunie 2021, potrivit comunicatului de presă.

„Vizita lui Rhode Island în Gibraltar întărește angajamentul nostru ferm față de aliații și partenerii noștri din regiune. SUA și Regatul Unit împărtășesc o istorie puternică de cooperare, prin exerciții, operații și activități de cooperare precum aceasta, care ne îmbunătățesc capacitățile și parteneriatul combinat, a declarat căpitanul John Craddock, comandantul Task Force 69.

„Complexitatea, letalitatea și expertiza tactică a Rhode Island simbolizează eficiența și puterea forței de submarine”, a mai spus John Craddock.

Înainte de a vizita portul în Gibraltar, Rhode Island a vizitat, în iulie 2022, Baza Navală Regală Clyde, Scoția (Faslane), în cadrul unei vizite programate, în port.

Rhode Island are portul de origine la baza navală Kings Bay, Georgia. Submarinele din clasa Ohio, cu o capacitate foarte mare de supraviețuire, patrulează permanent, ca element extrem de eficient al forței de descurajare nucleară a SUA. Alocat Grupului 10 Submarine, Rhode Island este unul dintre cele șase submarine cu rachete balistice, care au baza la Kings Bay, Georgia.

Și submarinul USS West Virginia - despre care US Navy a informat în urmă cu două săptămâni, că se află în Marea Arabiei, în apropierea apelor iraniene - are baza tot la Kings Bay, Georgia.

Comandantul Task Force 69 este responsabil pentru operațiile de război submarin în zonele de responsabilitate ale Comandamentului European al Statelor Unite și ale Comandamentului African al SUA. Mai exact, Task Force 69 este compus din submarine de atac și submarine cu rachete dirijate, capabile de o serie de misiuni de luptă și de colectare a informațiilor.

Se constată o anumită intensificare a anunțurilor oficiale despre activitatea operațională a celei mai secrete capabilități de atac nuclear american. Contextul internațional, în care Pentagonul trimite acest semnal de descurajare, este unul extrem de tensionat, din punctul de vedere al confruntării nucleare, datorită insinuărilor Rusiei privind o escaladare nucleară în Ucraina.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play) sau iOS (App Store).

China, desemnată de Pentagon, acum aproape o săptămână, drept cea mai mare provocare, nu și-a arătat niciun fel de îngrijorare cu privire la o posibilele acțiuni nucleare ale Rusiei. Din contră, președintele Xi Jinping a transmis, ieri că ”prietenia dintre China şi Rusia are perspective largi (de dezvoltare) şi mai sunt încă multe de realizat”, în cadrul unui mesaj cu ocazia aniversării a 65 de ani de la crearea asociaţiei de prietenie între cele două țări.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel