Marina americană reactivează flota de patrulare în Atlanticul de Nord

Mihai Ciobanu / 07 mai 2018 / 11:16

Marina americană a anunţat că reactivează Flota a II-a, de patrulare în Atlanticul de Nord.

Marina americană anunţă reactivarea Flotei a II-a, de patrulare în Atlanticul de Nord, la şapte ani de la dizolvarea acesteia. Flota a II-a a jucat  un rol capital în perioada Războiului Rece, însă a fost dezactivată  în 2011 din raţiuni bugetare şi de reorganizare militară.

Decizia Statelor Unite vine într-un context de noi pericole şi a creşterii capacităţilor militare ale Rusiei, relatează portalul militar canadian 45enord.ca. 

Amiralul John Richardson, comandantul operaţiunilor navale americane, a făcut un anunţ în acest sens vineri la Norfolk, port pe coasta de Est, unde se află o importantă bază navală a forţelor SUA, în cadrul unei ceremonii de trecere a comandamentului U.S. Fleet Forces Command la bordul portavionului USS George H.W. Bush (CVN 77). 

'Strategia noastră naţională de apărare arată în mod clar că ne-am întors la o eră de concurenţă între marile puteri în timp ce mediul de securitate continuă să devină tot mai dificil şi mai complex', a declarat Richardson. 'De aceea, astăzi contăm pe Flota a 2-a pentru a face faţă acestor schimbări, în special în Atlanticul de Nord', a subliniat el. 

[citeste si]

În ultimele luni au fost raportate incursiuni repetate ale bombardierelor strategice şi submarinelor nucleare ale Rusiei în apropierea coastelor ţărilor NATO, în condiţiile în care Moscova depune eforturi considerabile pentru a-şi moderniza forţele nucleare. 

Statul Major al Flotei a II-a va deveni operaţional la 1 iulie

'Flota a 2-a va exercita puteri operaţionale şi administrative pe nave, aeronave şi forţele de desant pe coasta de est şi de nord a Oceanului Atlantic. Mai mult, ea planifică şi va efectua operaţiuni maritime, interarme şi interaliate şi va forma, certifica şi furniza forţe maritime pentru a răspunde unor situaţii de urgenţă la nivel mondial', a precizat amiralul Richardson. 

Comandantul Flotei a 2-a se va subordona U.S. Fleet Forces Command (USFF).

Statul Major al Flotei a 2-a, care nu există decât pe hârtie la ora actuală, dar va deveni operaţional la 1 iulie, va creşte treptat de la 15 la peste 250 de persoane, inclusiv 85 de ofiţeri şi 164 angajaţi, a precizat US Navy. 

Prezentând în ianuarie noua 'Strategie de apărare naţională' a SUA, ministrul apărării american Jim Mattis a denunţat 'ameninţări crescânde' din partea Chinei şi a Rusiei, acuzând cele două ţări că 'încearcă să creeze o lume conform modelului lor autoritar'. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy