Maria Butina, arestată. Ministerul de Externe rus, acuzații

Sebastian Florea / 18 iul 2018 / 19:06

După arestarea Mariei Butina, MAE rus susține că s-a urmărit 'minimizarea efectului pozitiv' al summitului Trump-Putin.

Arestarea de către SUA a rusoaicei Maria Butina, acuzată că a încercat să influenţeze unele organizaţii politice americane în favoarea Rusiei, are ca scop 'minimizarea efectului pozitiv' al recentului summit dintre preşedinţii Donald Trump şi Vladimir Putin, a indicat miercuri diplomaţia rusă, potrivit AFP şi Reuters.

Arestarea duminică a tinerei de 29 de ani 'a dat impresia că cineva a calculat, cu ceasul şi calculatorul, nu numai data, ci şi ora, astfel încât impactul să fie maxim', a declarat presei purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, care a adăugat că 'se pare că FBI (poliţia federală americană) s-a supus făţiş unui ordin politic'.

Anunţul arestării tinerei a survenit la câteva ore după summitul dintre Trump şi Putin, la care preşedintele american a părut să-şi exonereze omologul rus de acuzaţiile justiţiei din SUA privind ingerinţa Moscovei în alegerile prezidenţiale din 2016. Maria Butina, care a studiat la Universitatea americană din Washington şi care este o fondatoare a unui grup rus care militează pentru dreptul de a deţine arme, a fost pusă sub acuzare luni pentru conspiraţie de a acţiona în numele guvernului rus.

Acuzaţia de conspiraţie

Marţi, marele juriu a adăugat o acuzaţie mai gravă, aceea că femeia a acţionat ca agent al guvernului rus, care poate atrage o condamnare maximă de zece ani de închisoare. Acuzaţia de conspiraţie este pasibilă de o condamnare de maximum cinci ani.

Pe de altă parte, Butina nu a fost acuzată de spionaj sau că ar fi membră al serviciului rus de informaţii. Ea urma să compară miercuri în faţa unui tribunal federal din Washington, a anunţat Ministerul Justiţiei. Robert Driscoll, avocatul Mariei Butina, a declarat că ea nu este agent rus.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy