Marea Britanie vrea să instaleze în Cipru un senzor performat de supraveghere spațială a sateliților britanici

Cătălin Costea  |
Data publicării:
United Kingdom Space Command, foto: Ministerul Apărării de la Londra
United Kingdom Space Command, foto: Ministerul Apărării de la Londra

Regatul Unit a cerut furnizorilor specializați din industrie să propună soluții pentru un senzor optoelectronic (EO) puternic cu bazare terestră capabil să asigure observare și avertizare în domeniul spațial pentru sateliții Regatul Unit plasați pe orbită geosincronă (GEO).

Odată dezvoltat, noul senzor va fi instalat într-o bază militară britanică din Cipru și, conform cerințelor, va fi capabil să asigure urmărirea obiectelor spațiale plasate și funcții de caracterizare a zonei de proximitate pentru regimul orbital GEO britanic.

Mai precis, Marea Britanie dorește să „restabilească” o capacitate de senzor EO la sol în Cipru, într-o bază folosită anterior de firma britanică de monitorizare a situației spațiale Space Insight Inc. și care avea la bază sistemul Starbrook, după cum a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

„Senzorul optoelectronic Starbrook a fost un senzor de topografie cu câmp vizual larg, bazat la sol, conceput pentru a observa obiectele de pe orbite terestre mai înalte”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Acesta a fost instalat pentru prima dată în Cipru în 2006.

Acum se caută realizarea unui senzor EO pasiv care să poată fi operat de la distanță. De asemenea, acesta va fi instalat într-un dom existent deja, capabil să se rotească cu o viteză de cel puțin 10 grade pe secundă, potrivit cerințelor. Soluțiile producătorilor trebuie depuse până la termenul limită de 28 aprilie.

„Acest proiect reprezintă etapele inițiale ale Agenției Spațiale din Regatul Unit și ale Comandamentului Spațial din Regatul Unit de a furniza date spațiale atât în scopuri civile, cât și în scopuri militare, în conformitate cu Strategia Națională Spațială”, a mai precizat purtătorul de cuvânt. „Este prea devreme să spunem când va fi operațională capabilitatea, deoarece acest proiect este încă în fazele sale inițiale de definire.”

În prezent, Regatul Unit se bazează pe facilitatea Fylingdales din Yorkshire, aflată în responsabilitatea Forțelor Aeriene Regale, ca principal senzor spațial militar și bază radar de conștientizare a situației spațiale. Baza este operațională din 1963 și asigură avertizarea privind atacurile cu rachete și supraveghere generală a spațiului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel