Marea Britanie trimite nava de război HMS Duncan în Golful Persic

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Marea Britanie îşi va creşte temporar prezenţa militară în Golful Persic, devansând desfăşurarea unei a doua nave de război, a indicat vineri guvernul de la Londra, în contextul accentuării tensiunilor cu Iran, transmite AFP.

Distrugătorul HMS Duncan se va deplasa în Golf, unde se va alătura fregatei HMS Montrose, pentru a continua să garanteze 'libertatea de navigaţie' în zonă, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Rotaţia, care era programată, a fost devansată, a precizat o sursă din Ministerul Apărării.

Potrivit BBC, HMS Duncan va opera alături de HMS Montrose în Golf pentru o scurtă perioadă de timp, după care acesta se va îndrepta spre Bahrain pentru lucrări de mentenanţă de rutină.

O altă sursă guvernamentală a precizat marţi că guvernul a ridicat la maximum nivelul de alertă în apele teritoriale iraniene pentru navele britanice.

Tensiunile în jurul strâmtorii Ormuz, prin care tranzitează aproape o treime din ţiţeiul mondial transportat pe mare, s-au accentuat în ultimele săptămâni din cauza unei spirale de evenimente, printre care atacuri de origine necunoscută împotriva unor petroliere şi distrugerea unei drone americane de către Iran.

Un nou incident a survenit miercuri, când, potrivit Londrei, marina militară iraniană a încercat 'să împiedice trecerea' unui petrolier britanic prin strâmtoarea Ormuz. Fregata HMS Montrose, venită în sprijinul său, a fost nevoită să 'lanseze avertismente verbale' către vedetele iraniene pentru ca acestea să se retragă.

De partea cealaltă, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, a negat orice 'confruntare' recentă cu nave străine.

Incidentul a avut loc după ce preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat miercuri Marea Britanie că vor exista 'consecinţe' după sechestrarea petrolierului său Grace 1 în largul Gibraltarului acum o săptămână.

SUA şi-au confirmat joi intenţia de a forma o coaliţie internaţională pentru escortarea navelor comerciale în zona Golfului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel