Marea Britanie se pregătește să atace ținte militare ale rebelilor houthi ca răspuns la amenințările din Marea Roșie

S.I. Catalin |
Data publicării:
Distrugătorul britanic HMS Diamond în timpul unor manevre militare. Sursa foto: Lt Cdr Oliver Clark/Royal Navy.
Distrugătorul britanic HMS Diamond în timpul unor manevre militare. Sursa foto: Lt Cdr Oliver Clark/Royal Navy.

Marea Britanie are în vedere efectuarea de atacuri împotriva rebelilor houthi ca răspuns la atacurile acestora în Marea Roșie, considerate destabilizatoare și inacceptabile. Regatul Unit și SUA intensifică presiunile asupra rebelilor houthi din cauza perturbărilor provocate de aceştia asupra transportului maritim din Marea Roșie. Atacul recent din 30 decembrie a fost al douăzeci și treilea atac asupra transportului maritim internațional din Marea Roșie de la 19 noiembrie, ceea ce a determinat accentuarea îngrijorărilor la nivel internațional cu privire la creşterea insecurităţii în această regiune.

Astfel, Guvernul britanic se pregătește să aprobe efectuarea de atacuri care să vizează instalațiile şi infrastructura militară ale rebelilor houthi, unde aceștia îşi depozitează armele utilizate în atacurile asupra navelor civile. Informația a fost comunicată de secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps.

Marinarii care navighează prin strâmtoarea îngustă Bab-el-Mandeb - pe o rută maritimă vitală care leagă Europa de Asia - s-au confruntat în ultimele săptămâni cu atacuri cu drone, atacuri cu rachete și deturnări efectuate de către militanții houthi susținuți de Iran care operează în largul coastelor Yemenului.

Gruparea rebelă șiită din Yemen insistă că vizează doar transportul maritim care are legături cu Israelul, în încercarea de a face presiuni asupra acestuia pentru a pune capăt războiului din Gaza.

Cu toate acestea, pe ruta comercială aglomerată de la Canalul Suez prin Marea Roșie, zeci de nave comerciale au fost vizate sau au fost întârziate, ceea ce a forțat națiunile occidentale să intervină. Săptămâna trecută, U.S. Navy a distrus trei ambarcațiuni care transportau rebeli Houthi în Marea Roșie, după ce aceștia au încercat să urce la bordul unei nave cargo.

Din cauza atacurilor constante ale rebelilor houthi împotriva navelor civile și a încercărilor participanților la operațiunea navală internațională din Marea Roșie de a le proteja, guvernul britanic a decis să ia măsuri mai dure.

O astfel de decizie este legată de dependența britanicilor de transportul maritim civil, care joacă un rol major în economia britanică. În plus, distrugerea instalațiilor militare de pe teritoriul controlat de houthi în Yemen va contribui la asigurarea unui "coridor de siguranță" temporar pentru navele civile.

Pe lângă Marea Britanie, Statele Unite ar putea să se alăture misiunii care presupune efectuarea de atacuri asupra țintelor militare ale rebelilor, deoarece este țara lider în operația militară internațională ''Prosperity Guardian'', la care participă distrugătorul britanic de rachete HMS Diamond și fregata de luptă antisubmarin HMS Lancaster.

În plus, secretarul britanic al Apărării consideră că astfel de acțiuni directe ale țărilor NATO în Marea Roșie vor descuraja Iranul și China să creeze o situație periculoasă în regiunile lor pentru transportul maritim civil.

Se preconizează că loviturile asupra țintelor militare vor implica utilizarea avioanelor de luptă Typhoon, echipate cu rachete Storm Shadow, care vor opera de la baza aeriană RAF Akrotiri din Cipru.

Anterior, HMS Diamond, distrugătorul britanic cu rachete, a doborât o dronă de atac care viza nave comerciale în Marea Roșie.

Drona a fost lovită de o rachetă Şea Viper (Aster) lansată de sistemul principal de rachete antiaeriene (PAAMS) al navei HMS Diamond. Se pare că incidentul a avut loc în noaptea de 15 decembrie 2023.

De asemenea, la 11 decembrie, s-a raportat că fregata franceză Languedoc (D653) a doborât două drone care vizau nava în timp ce patrula în Marea Roșie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel