Marea Britanie nu intenționează să furnizeze avioane de luptă Typhoon Ucrainei: Nu ar fi alegerea potrivită

S.I. Catalin |
Data publicării:
Ftot: Typhoon / RAF
Ftot: Typhoon / RAF

Marea Britanie nu intenționează să furnizeze Ucrainei avioane de luptă Eurofighter Typhoon, a precizat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, în timpul unei conferințe de presă transmise de Sky News.

 

,,Marea Britanie nu va dona niciun avion de luptă Ucrainei în acest moment. Am spus în mod constant că nu vom livra [avioane de luptă] Typhoon, deoarece Tranche 1 nu este un avion potrivit...", a spus Ben Wallace.

Wallace a comparat furnizarea de avioane de luptă cu Typhoon Tranche 1, menționând că furnizarea unor astfel de aeronave ar necesita trimiterea a sute de specialiști în Ucraina, inclusiv piloți și ingineri.



De asemenea, Marea Britanie este pregătită să ofere sprijin în ceea ce privește pregătirea piloților, precum și să asiste țările care doresc să furnizeze Ucrainei avioane de luptă.

În urma unei reuniuni din 17 mai, în marja summitului Consiliului Europei de la Reykjavík, prim-miniștrii Regatului Unit și Olandei au convenit să faciliteze crearea unei "coaliții internaționale pentru avioane de luptă" pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei.

Polonia este pregătită să trimită în continuare avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, dar nu și F-16, deoarece nu are atât de multe, a declarat ieri Andrzej Duda, președintele Poloniei.

,,Avem un număr relativ foarte mic de avioane F-16. Suntem pregătiți să sprijinim pregătirea piloților ucraineni - am discutat acest lucru cu premierul și cu ministrul Apărării Naționale cu ceva timp în urmă. Cu toate acestea, numărul de avioane F-16 pe care îl avem nu ne permite să vorbim despre trimiterea unora dintre ele în Ucraina", a declarat Andrzej Duda în marja summitului Consiliului Europei.

De luni de zile, Zelenski le cere aliaților săi europeni să-i aprovizioneze țara cu avioane de luptă, pentru a permite armatei ucrainene să lovească în profunzime forțele ruse. Luni, la Londra, Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la posibilitatea de a furniza mai multe avioane de luptă Kievului în viitor.

Regatul Unit a furnizat anterior Ucrainei rachete antitanc, artilerie, sisteme de apărare aeriană și vehicule blindate de luptă. Londra a furnizat Kievului, de asemenea, tancuri britanice Challenger și a antrenat forțele ucrainene pentru a le întrebuința în luptă.

În discursul său din 16 mai, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Regatul Unit și Țările de Jos, precum și Franța, s-au alăturat așa-numitei "coaliții a avioanelor de vânătoare".

La 17 mai, ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat că nu s-a înregistrat niciun progres în negocierile internaționale privind posibila furnizare de avioane de luptă F-16 către Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel