Marea Britanie, în liga celor mari. Londra are două portavioane în misiune, ambele având la bord avioane F-35

Avioane F-35, aflate la bordul portavionului britanic HMS Prince of Wales. Sursă foto: Royal Navy
Avioane F-35, aflate la bordul portavionului britanic HMS Prince of Wales. Sursă foto: Royal Navy

Marea Britanie își recâștigă încet statutul de superputere navală. În acest moment, o premieră pentru Londra, ambele portavioane se află în misiune pe mare, iar la bordul acestora operează avioane de generația a V-a F-35.

E vorba de cele două portavioane britanice:  HMS Prince of Wales și HMS Queen Elizabeth, aflate ambele în misiune. 

Potrivit celor de la UKDefenceJournal, HMS Prince of Wales a părăsit portul din Portsmouth la începutul aceste săptămâni, pentru a efectua exerciții militare cu aeronave F-35 aflate la bordul modernei nave. 

HMS Prince of Wales va lua parte la exercițiul Joint Warrior, desfășurat în largul coastei scoțiene, acesta fiind cel mai mare exercițiu militar din Marea Britanie.

 

HMS Queen Elizabeth, misiune pentru descurajarea Chinei

 

De partea cealaltă HMS Queen Elizabeth se află într-o îndelungată misiune globală. Portavionul se află în acest moment în Japonia. Grupul naval pe care portavionul îl conduce cuprinde nouă nave, inclusiv un submarin. 

Portavionul britanic se află în Marea Chinei de Sud după ce a participat la exerciții NATO în Marea Mediterană. Acesta e angajat într-o misiune de opt luni, timp în care va participa la exerciții cu state aliate precum SUA, Japonia, Coreea de Sud sau Singapore.

Londra precizează că prezența grupului naval de luptă condus de HMS Queen Elizabeth în Marea Chinei de Sud reprezintă un mesaj ferm din partea sa în ceea ce privește respectarea dreptului maritim internațional de către China.

Tensiunile dintre Marea Britanie și China sunt tot mai mari și au fost alimentate și de decizia Londrei de a exclude producătorul de echipamente Huawei din reţeaua 5G, coroborat cu intenția guvernul britanic de a căuta modalităţi pentru a împiedica grupul chinez CGN să participe la noile proiecte de centrale nucleare din ţară.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel