Marea Britanie îi declară Franței „dragostea de nezdruncinat" după ce Parisul a pierdut „contractul secolului” în detrimentul SUA

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Submarinul HMAS Onslow, din clasa Oberon, la Sydney. Sursă foto: Australian National Maritime Museum
Submarinul HMAS Onslow, din clasa Oberon, la Sydney. Sursă foto: Australian National Maritime Museum

Premierul britanic, Boris Johnson, a subliniat duminică "imensa importanţă" a relaţiei dintre Marea Britanie şi Franţa şi dragostea "de nezdruncinat" a Londrei pentru Paris, în faţa furiei franceze după anunţul unui parteneriat strategic între Washington, Canberra şi Londra, notează Agerpres, care citează AFP.

Marea Britanie şi Franţa au "o relaţie foarte amicală", de o "imensă importanţă", a declarat, potrivit agenţiei britanice Press Association, Boris Johnson jurnaliştilor la bordul avionului care îl ducea la New York. "Dragostea noastră pentru Franţa este de nezdruncinat", a afirmat el în cursul călătoriei spre Statele Unite, unde urmează să participe la Adunarea Generală a ONU şi să fie primit de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine nucleare americane către Canberra.

"Acest parteneriat nu este în niciun caz menit să fie o sumă nulă, nu este menit să fie exclusiv", a declarat Boris Johnson, "nu este ceva de care trebuie să se îngrijoreze nimeni şi în special nu prietenii noştri francezi".

 

Furie la Paris după ce Australia a rupt contractul cu Naval Group și a decis să construaiscă submarine nucleare americane



Decizia Australiei de a anula contractul de achiziţionare a unor submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 56 miliarde de euro în favoarea navelor americane cu propulsie nucleară a stârnit indignare la Paris.

Preşedintele Emmanuel Macron a rechemat ambasadorii francezi la Canberra şi Washington într-un gest fără precedent.

El urmează să discute "în următoarele zile" cu omologul său american, Joe Biden, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului de la Paris, Gabriel Attal.

Pe de altă parte, o întâlnire programată săptămâna aceasta între ministrul francez al apărării, Florence Parly, şi omologul său britanic, Ben Wallace, a fost anulată la cererea Parisului, potrivit unei surse din cadrul ministerului francez.

Decizia Australiei de a rupe ceea ce presa a numit „contractul secolului”, vine ca urmare a nașterii noii alianțe în Indo-Pacific dintre Australia, Marea Britanie și SUA - Alianța AUKUS.

AUKUS este o nouă alianță formată din Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii care vizează securizarea regiunii Indo-Pacific.

În prealabil, Australia urmărește înlocuirea submarinelor sale din clasa Collins. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel