Marea Britanie achiziționează 14 elicoptere Chinook noi la un preț aproximativ de 2 miliarde de dolari

Cătălin Costea |
Data publicării:

Marea Britanie a confirmat că va achiziționa, pentru Forțele Speciale, 14 elicoptere Chinook noi fabricate de Boeing, însă guvernul britanic a prelungit programul de livrare în următorii zece ani din cauza problemelor bugetare.

Acordul a fost încheiat prin procesul de vânzări militare externe al Departamentului Apărării din SUA și prevede ca Marea Britanie să plătească 1,4 miliarde de lire sterline (2 miliarde USD) pentru cele 14 elicoptere și echipamentele asociate. Livrările sunt programate să înceapă în 2026 și să fie finalizate în 2030.

De-a lungul celor 40 de ani de serviciu în armata britanică, elicopterul Chinook a fost folosit pentru o gamă variată de misiuni, de la operații ale Forțelor Speciale, la transportul de marfă și urgențe civile. Viitorul elicopter, cunoscut sub numele de H-47 (ER), va fi destinat în principal Forțelor Speciale britanice.

Anunțând oficial privind semnarea acordului pe 13 mai 2021 a fost făcut de secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. Acesta a declarat că elicopterele H-47 (ER) de ultimă oră se află pe primul loc pe lista cerințelor specialiștilor britanici în amenințări și sprijin logistic. “Investiția noastră de 1,4 miliarde de lire sterline va însemna că vom fi una dintre puținele forțe aeriene cu o astfel de capabilitate”, a precizat Wallace.

Cea mai recentă variantă a Chinook-ului care va intra în serviciul britanic va înlocui versiunile mai vechi ale elicopterului. „Armata își retrage cele mai vechi elicoptere CH-47 Chinook și investește, alături de SUA, în variante mai noi ale acestei aeronave probate operațional, sporind capacitatea, eficiența și interoperabilitatea”, se precizează într-un comunicat al Ministerului britanic al Apărării.

Încă nu a fost anunțat câte dintre elicopterele vechi vor fi retrase din armata britanică, dar se așteaptă ca numărul total al flotei, care se ridică în prezent la 60 de Chinook, să se reducă în cele din urmă la 51, rămânând în continuare cea mai mare flotă de acest gen din Europa.

Flota operațională de Chinook a Royal Air Force cuprinde în prezent variantele HC-4, HC-5, HC-6 și HC-6A ale aeronavei. HC-6 este o variantă a CH-47F adaptată cerințelor specifice ale Marii Britanii.

Ministerul britanic al Apărării a informat că noul elicopter H-47 (ER) va avea o viteză maximă de 300 km/h, o gamă de noi capabilități, inclusiv un cockpit digital avansat, portanță modernizată și un sistem digital automat de control al zborului.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel