Marea Britanie a stabilit cum va arăta armata sa în următorii 10 ani

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 22 martie, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a prezentat, în Parlament, planul de reformă al Forțelor Armate ale Marii Britanii, până în anul 2030.

Raportul, numit ”Defence in a Competitive Age”, a rezultat în urma unui proces de revizuire integrată a mai multe domenii - securitate, apărare, dezvoltare și politică externă, proces care a început în 2020, ultimul an de apartenență al Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Pe lângă provocările clasice specifice unui asemenea document, care constă în definirea clară a amenințărilor și riscurilor la adresa securității și apărării, principala dilemă cu care s-a confruntat guvernul britanic a fost la ce anume se renunță pentru a se face loc noilor tehnologii.

 

Forțe Terestre

 

La o primă vedere, se observă că reduceri importante vor avea în cadrul Forțelor Terestre (British Army), care își vede efectivele restrânse cu 10.000 de persoane până în 2025, când se va atinge plafonul-țintă de  72.500 de militari. În SUA, măsura nu a fost văzută cu ochi buni, fostul șef al Pentagonului, amiralul Mike Mullins, declarând că tăierea de efective va cauza, cel mai probabil, o ”uriașă îngrijorare” la Washington, întrucât Departamentul american al apărării consideră că, British Army ar trebui să aibă un efectiv de cel putin 100 000 de militari, pentru a fi credibilă.

De asemenea, se constată că ideea unei armate fără tancuri, avansată în urmă cu o jumătate de an, nu a fost o glumă, decât parțial, 72 de tancuri Challenger 2 urmând să fie retrase. British Army va păstra doar 148, care vor fi modernizate la varianta Challenger 3, pentru suma de 1,3 miliarde lire sterline. Mașinile de luptă ale infanteriei Warrior nu vor mai fi modernizate, urmând să fie înlocuite treptat cu transportoarele blindate Boxer.

O parte din investițiile pentru British Army vor fi destinate achiziționării de sisteme de artilerie – aruncătoare de proiectile reactive tip GMLRS (200 milioane lire sterline) și a unui nou tip de obuzier automat de 155 mm (800 milioane lire sterline), elicoptere noi de capacitate medie care vor înlocui 48 de elicoptere mai vechi.

Din punctul de vedere al reorganizării forțelor, cea mai importantă măsură pare să fie constituirea unei Brigăzi de Forțe Speciale în sânul British Army, de regulă unitățile FOS fiind doar în subordinea directă a Statului Major General.

 

Forțe Navale

 

Noile fregate sunt planificate să intre în serviciu din anii următori, in timp ce noile generații de distrugătoare și submarine vor deveni operaționale începând cu 2030.

Distrugătoarele tip 83, aflate încă în faza de concepție și evaluare, sunt planificate să înlocuiască clasa actuală tip 45. Este de remarcat că distrugătorul Daring, cel mai vechi din clasa 45, va avea în 2030, o perioadă de serviciu de 21 de ani, considerată mică pentru o investiție de 1,05 miliarde lire sterline.

Primele fregate tip 26, destinate luptei antisubmarin, căreia i se va acorda o importanță sporită în perioada următoare, vor intra destul de curând în înzestrare, două dintre acestea fiind în construcție. Royal Navy a anunțat că se va dota cu opt astfel de nave. Pe lângă tipul 26, vor fi realizate și fregate din  tipul 31, destinate misiunilor generale. La o valoare estimată de 250 milioane lire sterline pentru o navă sunt de patru ori mai ieftine decât tipul 26, dar sunt mai ușoare și cu mai puține capabilități de luptă.

Pe de altă parte, două fregate tip 23 vor fi retrase înainte de înlocuirea acestora cu nave mai moderne de tipul 26 sau 31.

Submarinele din clasa Vanguard, echipate cu rachete nucleare, vor fi înlocuite începând 2030 cu patru submarine din clasa Dreadnought. Două se află deja în construcție, din 2016, respectiv din 2019, costul total al programului fiind estimat la 31 miliarde lire sterline, la nivelul anului 2016.

Se mai remarcă că Royal Navy va retrage rachetele Harpoon, a căror durată de exploatare expiră în 2030, urmând să le înlocuiasă cu o nou tip de rachetă navă–navă / navă–sol, care va fi dezvoltată de industria de apărare britanică.

 

Forțe Aeriene

 

Vedeta programului pentru Forțele Aeriene britanice (Royal Air Force - RAF) este desigur avionul de luptă multirol de generația a șasea, cunoscut sub numele de Tempest. În acest scop, vor fi investiți, în următorii patru ani, două miliarde de lire sterline pentru subprogramul Sistemul Aerian de Luptă de generație următoare (Future Combat Air System), care pe lângă Tempest va cuprinde și avionul de luptă fără pilot - LANCA UCAV system.

Pentru a se face loc noului avion de generația a șasea, vor fi retrase, în următorii ani, 24 aeronave Typhoon și 76  avioane de antrenament Hawk T1 trainer. Aeronavele Typhoon rămase vor fi modernizate în ceea ce privește sistemele radar și capacitatea de atac, prin dotarea cu un nou tip de rachetă antinavă Spear 3, care la o greutate de doar 100 kg lovește ținte aflate la 130 – 140 km.

Tot pentru a se acorda fonduri suficiente construirii Tempest, britanicii intenționau să renunțe la  achiziționarea a 90 de avioane stealth F-35 din SUA, dar s-au răzgândit, cel puțin în ceea ce privește numărul, deoarece în planul de reformă se afirmă că flota de F-35 se va extinde mai mult de 48 de aeronave. Cu toate acestea, încă nu se știe câte F-35 vor fi achiziționate și când.

Avioanele de avertizare timpurie E-3D Sentry, în număr de cinci, vor fi înlocuite de o flotă formată doar din trei  E-7 Wedgetail, începând 2023, menținându-se astfel decizia de anul trecut de a se renunța la două E7 Wedgetail.

Va fi retrasă întreaga flotă de avioane de transport C-130 Hercules până în 2023, care are o vechime de 24 de ani, urmând să rămână aeronavele C-17 și un număr de 24 avioane A-400M. De asemenea, vor fi înlocuite elicopterele de transport Chinook cu modele de ultimă generație.

Flota existentă de avioane de luptă fără pilot formată din nouă Reaper va fi și ea înlocuită, până în 2024, cu 16 drone Protector RG Mk1, model de ultimă generație, care a făcut primul zbor în septembrie 2020. Noua aeronavă este destinată misiunilor antiterorism și va efectua zboruri pe perioade mari de timp (long-endurance) și la altitudini medii.

Alte domenii importante ale reformei apărării

Pentru programul spațial vor fi alocate, în următorii patru ani, fonduri record în valoare de 6,6 miliarde lire sterline. Sectorul de război electronic avansat și cel al informațiilor obținute din interceptarea semnalelor electromagnetice vor beneficia de un buget de 200 milioane lire sterline, dar alocări privind războiul electronic se vor face și prin intermediul fondurilor destinate forțelor terestre.

 

Realismul planului de reformă

 

Deși planul de reformă abia a fost publicat, mai mulți analiști militari îl consideră greu de realizat sau că va suporta întârzieri semnificative, datorită bugetului supraestimat, care a fost anunțat. Astfel, Departamentul britanic al apărării ar beneficia în plus de 24 miliarde lire sterline, dintre care 16,5 miliarde sunt pentru următorii patru ani.

O parte din acești bani se vor îndrepta către completarea unei găuri negre financiare în programul de echipare pe 10 ani, deficit pe care Comisia parlamentară pentru conturi publice l-a evaluat recent la 17,4 miliarde lire sterline - o cifră contestată de Departamentul Apărării, care a estimat-o la 7,3 miliarde de lire sterline.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel