Marea Britanie a semnalat creșterea semnificativă a prezenței navale rusești în proximitatea frontierelor sale

Ionel Copcea |
Data publicării:

Reprezentanții Forțelor Navale ale Marii Britanii au informat, pe 05.12.2020, că, în ultimele două săptămâni, cele puțin nouă nave militare rusești au fost identificate în apropierea apelor teritoriale britanice.

“Marina Regală a observat o prezență semnificativă a navelor rusești în largul coastelor Marii Britanii. În ultimele două săptămâni, fiecare mișcare a rușilor a fost atent urmărită de opt nave britanice. Acestea au identificat un submarin, un distrugător, o corvetă, o navă de patrulare, remorchere și nave auxiliare aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse”, se arată într-un mesaj postat pe site-ul Forțelor Navale.

După cum au precizat reprezentanții britanici, fregata HMS Northumberland a monitorizat mișcările distrugătorului Viceamiral Kulakov, care se afla în largul coastei de vest a Scoției. De asemenea, nava de patrulare HMS Severn a urmărit în Canalul Mânecii submarinul Stary Oskol, corveta Boyky și nava de patrulare Vasily Bykov. În plus, alte trei nave de luptă - HMS Tyne, HMS Richmond și HMS Kent - au escortat un grup de nave rusești, care se deplasau de la Marea Celtică până la coasta de sud-vest a Marii Britanii. Ulterior, navelor Marinei Regale li s-au alăturat avioane Typhoon și F-35, precum și petroliere Tideforce și Tiderace.

În luna noiembrie, Forțele Navale ale Marii Britanii au urmărit mai multe nave de cercetare în apropierea coastelor Scoției.

Comentariul autorului: O parte dintre navele rusești interceptate de Forțele Navale ale Marii Britanii nu au vizat în mod direct prezența în proximitatea apelor teritoriale britanice. Acestea se întorceau spre bazele de dislocare permanentă din marșuri de lungă durată sau în urma unor reparații planificate. De exemplu, distrugătorul Viceamiral Kulakov al Flotei de Nord revine la Severomorsk, după un marș de instrucție de mai multe luni, în timpul căruia a desfășurat activități de pregătire pentru luptă în Marea Baltică și în Marea Mediterană. De asemenea, submarinul diesel-electric Stary Oskol al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) s-a întors în Marea Mediterană după ce, începând din luna ianuarie 2020, s-a aflat în Marea Baltică pentru reparații la Șantierul Naval din Kronștadt și teste pe mare. În același timp, nava de patrulare Vasily Bykov a FRMN s-a aflat în Marea Baltică și ulterior în Marea Barents, începând din vara acestui an, unde a participat la Parada Navală Principală a Forțelor Navale ruse din Sankt Petersburg și a fost testată în condițiile mărilor nordice.

Este adevărat însă, că Forțele Navale ale Federației Ruse au desfășurat și activități concrete în proximitatea coastelor Marii Britanii, care au vizat culegerea de informații despre facilități și mijloace ale Marinei Regale. Acestea s-au desfășurat, în special în luna noiembrie, când în proximitatea coastelor Scoției s-au aflat distrugătorul Severomorsk și două nave de cercetare ale Flotei ruse de Nord. De asemenea, pe 28 noiembrie, două avioane de vânătoare britanice de tip Typhoon au interceptat în regiune două avioane rusești de patrulare antisubmarin Tu-142. Prezența acestora în zona apelor teritoriale britanice a avut în vedere, în special, Baza Aeriană Lossiemouth a Royal Air Force din Scoția, unde sunt staționate avioane de patrulare maritimă P-8A Poseidon (patru unități) și avioane de vânătoare Typhoon, care deservesc partea de nord a Marii Britanii. În același timp, navele și avioanele rusești au supravegheat activitățile desfășurate în regiune de nave de suprafață și submarine britanice.

Între altele, activitățile forțelor și mijloacelor rusești în proximitatea frontierelor britanice reprezintă o consecință a intensificării prezenței navelor britanice în zone de mare interes pentru Federația Rusă, precum Marea Neagră sau Marea Barents. De exemplu, în luna octombrie a acestui an, distrugătorul britanic  HMS Dragon a îndeplinit misiuni în Marea Neagră.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel