MApN mulţumeşte Portugaliei pentru avantajele aduse de sporirea flotei de avioane F-16 la asigurarea apărării spaţiului aerian naţional

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Baza 86 Aeriană Borcea
Sursă foto: Baza 86 Aeriană Borcea

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit vineri, 12 martie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, vizita ambasadorului Republicii Portugheze în România, Teresa Macedo.

Întrevederea a reprezentat un bun prilej pentru a discuta modalități concrete de aprofundare a cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, precum și teme de actualitate de pe agenda curentă de securitate a NATO și Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

Oficialul român a amintit vizita recentă a ministrului portughez al apărării, João Gomes Cravinho, în România, în luna noiembrie 2020, în contextul recepției de către Forțele Aeriene Române a încă două aeronave multirol F-16 aferente contractului de achiziție cu Portugalia, salutând consistența dialogului politico-militar.

A mulțumit, totodată, partenerului pentru profesionalismul instructorilor portughezi, standardele înalte și dedicarea de care au dat dovadă în instruirea piloților români, subliniind avantajele aduse de sporirea flotei de avioane F-16 la asigurarea apărării spaţiului aerian naţional.

Totodată, pe timpul discuțiilor au fost abordate cooperarea dintre țările noastre în format NATO și UE, în contextul actual de securitate, cu accent pe postura aliată de descurajare și apărare, precum și pe eforturile de proiectare a stabilității, respectiv aspecte referitoare la cooperarea în cadrul inițiativelor Uniunii Europene în domeniul apărării, inclusiv prin prisma deținerii de către Portugalia a Președinției Consiliului UE în prima jumătate a anului în curs.

Partea română a subliniat, de asemenea, importanța continuării participării în comun la exerciţii militare și activități de instruire în context bilateral și multinațional, în scopul creșterii interoperabilității între forțele armate ale statelor aliate.

În încheiere, ambele părți au exprimat convingerea asupra necesității menținerii consistenței cooperării bilaterale în domeniul apărării, atât la nivelul dialogului politico-militar, cât și în termeni practici.

 

Vine și ultimul F-16. OGMA a finalizat modernizarea iar avionul va fi livrat României

 

Compania portugheză OGMA a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că a finalizat repararea și modernizarea unui avion F-16 care va fi livrat Forțelor Aeriene Române. Este vorba despre ultimul F-16 din lotul de 5 aeronave care au fost achiziționate de țara noastră.

Potrivit site-ului oficial al OGMA, portughezii au finalizat lucrările de modernizare ale avionului. Acesta a fost vopsit în schema de camuflat a Forțelor Aeriene Române, fiind transferat Forțelor Aeriene Portugheze. Urmează ca în viitorul apropiat avionul să fie livrat României.

Cu această livrare se încheie înzestrarea cu ultimul lot de 5 aeronave F-16 second hand pe care le-a achiziționat țara noastră.

Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci au completat în luna august a anului trecut prima escadrilă de F-16 a României, formată din 12 avioane F-16 operaționale.

Următoarele două au fost livrate până la finalul anului trecut. MApN anunțase încă de atunci că ultimul avion va fi livrat în primul trimestru al anului 2021.

Potrivit celor de la MApN, cele cinci aeronave din acest ultim lot vor avea aceeași configurație ca primele 12 achiziționate de Forțelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri și servicii include și modernizarea tuturor celor 17 avioane F-16 ale Armatei României la o configurație superioară, respectiv M.6.X.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel