MApN, după atacul Rusiei la granița României: Nu există o amenințare militară directă asupra țării. Armata rămâne vigilentă

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: Nicolae Ciucă Facebook
Sursă foto: Nicolae Ciucă Facebook

Avem prima reacție din partea Ministerului Apărării Naționale după atacul Rusiei la granița României, la Gurile Dunării.

Potrivit unui comunicat emis de către MApN către DefenseRomania, Ministerul condamnă ferm atacurile Federației Ruse asupra Ucrainei și precizează că nu există în prezent o amenințare directă asupra teritoriului țării noastre. Armata română e însă vigilentă.

„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei.

În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.  

Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate.

Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate și cu cele din NATO, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră”, arată MApN.

2. Sursă foto... (tab-dunare-romania_65605600.jpg)

Sursă foto: Divizia 2 Infanterie Getica

Amintim că Rusia a atacat în această dimineață la Gurile Dunării porturile ucrainene, fapt fără precedent de la începutul invaziei neprovocate asupra Ucrainei.

Atacul de azi reprezintă o premieră: Rușii au lovit mai aprope ca niciodată de granița României. Dacă la Ismail vorbim de o distanță de câteva sute de metri pe Dunăre până la teritoriul României, și portul Reni se află în imediata vecinătate a țării noastre.

Spre exemplu de la Reni la Galați sunt doar aproximativ 20 de kilometri.

Rusia a vizat, în special cu drone Shahed, nu doar facilități militare, dar și civile, atacând infrastructura portuară și silozuri de cereale ucrainene.

Atacurile ocupantului rus au fost surprinse de mai mulți marinari români aflați în zonă.

CITEȘTE ȘI: Rusia riscă atacând la granița României. Simileanu: Dacă teritoriul României ar fi lovit, Rusia și-ar semna singură sentința

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel