“Mândria” Flotei Ruse, fregata Amiral Gorshkov, își va etala din nou rachetele hipersonice Zircon pe mările și oceanele lumii

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Amiral Gorshkov
Amiral Gorshkov

Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a anunțat că, pe 17.05.2024, un detașament de nave de luptă și auxiliare, condus de fregata purtătoare de rachete Amiral Gorshkov, a început executarea unui marș de lungă durată.

“Astăzi, un detașament de nave al Flotei de Nord a părăsit Baza Navală Severomorsk pentru executarea unui marș de lungă durată. Navele au luat curs către Oceanul Atalantic, traversând raioanele indicate din Marea Barents”, se arată într-un comunicat de presă al flotei, preluat de agenția Tass.

Din compunerea detașamentului fac parte fregata Amiral Gorshkov, purtătoare de rachete hipersonice Zircon, petrolierul Academician Pashin și remorcherul de salvare Nikolai Ciker.

Așa cum arăta și DefenseRomania, nava Amiral Gorshkov este prima fregată multirol Proiect 22350 construită la Șantierul naval nordic, parte a Corporației întrunite constructoare de nave, și este destinată pentru îndeplinirea misiunilor în zonele maritime și oceanice îndepărtate.

În următoarele câteva luni, detașamentul compus din navele de luptă și auxiliare va îndeplini misiuni în cadrul marșului, în diferite zone ale Oceanului Planetar. Obiectivele de bază ale marșului constau în demonstrarea drapelului Forțelor Navale și asigurarea prezenței militare navale în diverse raioane din zona oceanică îndepărtată.

“Echipajul navei este pregătit 100%, iar toate misiunile încredințate vor fi îndeplinite integral pe timpul marșului”, a declarat comandantul fregatei Amiral Gorshkov, căpitan rang II Pavel Konov, citat de serviciul de presă al Flotei de Nord.

Înaintea plecării în marș, echipajele navelor din compunerea detașamentului au parcurs un proces de pregătire complexă, care a inclus îndeplinirea de misiuni specifice în acvatoriul Mării Barents.

Nava Amiral Gorshkov a fost introdusă în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse în luna iulie 2018. În decembrie 2022, aceasta a efectuat un marș interflote și a sosit în Baza Navală principală a Flotei de Nord din Severomorsk, după efectuarea unor lucrări de întreținere tehnică la Șantierul naval din Kronștadt.

Armamentul principal de atac al fregatei este reprezentat de complexul de rachete universal Kalibr-NK. În dotarea navei se află noile rachete hipersonice Zircon, dezvoltate șiproduse de societatea NPO Mashinostroyenie din Reutov, parte a corporației Armament tactic de rachete.

Comentariul autorului: Fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord este prima platformă purtătoare de rachete hipersonice Zircon din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse. Nava a asigurat inclusiv testarea rachetelor de acest tip, efectuând peste 10 lansări.

Probabil că, în timpul marșului, fregata va îndeplini misiuni și în Marea Mediterană, unde va asigura conducerea Grupării navale operative staționate în portul Tartus din Siria.

În anul 2023, fregata a mai desfășurat un marș similar, cu durata de nouă luni. Între altele, acesta a inclus apropierea de coastele SUA din Oceanul Atalntic, unde a simulat lansarea de rachete Zircon.

Fregata Amiral Gorshkov, care a părăsit Baza Navală Severomorsk pe 04.01.2023, a intrat în Marea Mediterană abia după patru luni de la începutul marșului, venind prin Canalul Suez. Nava a ieșit din Marea Mediterană pe 05.09.2023.

Având în vedere importanța fregatei Amiral Gorshkov, care este considerată cea mai puternică navă de luptă a Rusiei, pe timpul marșului, aceasta a fost atent monitorizată de mijloacele maritime și aeriene ale NATO. Probabil că, și în timpul misiunii actuale se va întâmpla același lucru, urmând ca nava să fie escortată la trecerea prin raioanele maritime importante.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel