Maia vrea în NATO: Purtăm „discuții serioase” cu privire la posibila aderare la o „alianță mai mare”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Maia Sandu
Maia Sandu

Potrivit președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, pe fundalul unui război pe scară largă în Ucraina, guvernul de Chișinău discută posibilitatea renunțării la neutralitate și aderarea la o „alianță mai mare”.

Maia Sandu a lăsat să se înțeleagă că R. Moldova ar putea încerca să adere la o „alianță mai mare”.

„Există o dezbatere serioasă în acest moment... despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să devenim parte dintr-o alianță mai mare. Și dacă noi, ca țară, ajungem la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, ar trebui să fie printr-un proces democratic”, a explicat președinta Republicii Moldova pentru Politico.

Sandu a subliniat că întărirea propriei apărări de către Chișinău, contrar pretențiilor Rusiei, nu este o provocare - în special, împotriva Transnistriei nerecunoscute.

„Moldova este o țară pașnică. Nu Moldova a început un război împotriva vecinilor săi. Propaganda rusă a reușit să convingă o parte a populației că neutralitatea înseamnă că nu trebuie să investești în sectorul apărării, că neutralitatea înseamnă că faci nimic și nu ai ocazia să te aperi, iar acest lucru este greșit”, a explicat ea.

Potrivit lui Sandu, Republica Moldova rămâne foarte „vulnerabilă” în fața războiului hibrid rusesc din cauza propagandei și dezinformarii și a remarcat că datorită „curajului și rezistenței ucrainenilor” Moldova nu s-a confruntat cu amenințări militare.

„Ne-am confruntat cu o serie întreagă de riscuri, dar niciunul dintre ele nu poate fi comparat cu situația din Ucraina și cu prețul plătit de ucraineni”, a spus liderul Republicii Moldova.

Moldova nu este membră a NATO, în plus este stat neutru, dar cooperează cu Alianța, în special prin participarea la forțele de menținere a păcii în  Kosovo. În plus, în noiembrie, vicepremierul R. Moldova, Nicu Popescu, care este și ministru de externe, a participat pentru prima dată la întâlnirea NATO de la București.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel