Mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova sunt bănuiți că fac parte din Wagner Group

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Cinci cetățeni moldoveni sunt investigați în prezent de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, fiind bănuiți că fac parte din compania militară privată rusă (PMC) Wagner Group. 

Totodată, alți patru moldoveni despre care se cunoaște că ar fi fost racolați de Wagner ca să ucidă, nu mai sunt în viață, se arată într-o investigație realizată de publicația RISE Moldova împreună cu mai multe publicații din SUA, Estonia și Suedia, precizează Deschide.md.

În investigația publicată de RISE Moldova prezintă informații despre moldovenii care fac parte din organizația paramilitară. În schimbul unor sume de bani, lăsând în spate familii și prieteni, aceștia au mers să ucidă. Unii dintre ei au fost uciși în Siria.

Salariile promise mercenarilor moldoveni încep de la o mie de dolari, în funcție de poziția pe care urmează să o ocupe în unitate, a spus un ofițer al Serviciului de Informații și Securitate, care a acceptat să vorbească cu jurnaliștii RISE Moldova sub protecția anonimatului.

„Banii sunt o iluzie pentru ei, pentru că atunci când pleacă acolo se gândesc «merg să lupt, să primesc bani și să-mi ajut familia poate», dar realitatea e diferită. Ei au bani doar pentru a trăi acolo, pentru mâncare, țigări, mașini, casă și nimic mai mult. Dacă vorbim despre mercenarii ordinari, nu cei care sunt în top și sunt responsabili de coordonarea unor activități”, a declarat acesta.

Mercenarii Wagner sunt acuzați de încălcarea drepturilor omului, tortură și execuții în zonele unde au luptat. La 13 decembrie 2021, Consiliul European a adoptat o listă de sancțiuni împotriva grupării Wagner împreună cu alte trei entități și opt persoane conectate cu aceasta. Sancțiunile prevăd înghețarea activelor, interdicția de a călători în Uniunea Europeană și de a primi finanțare din UE.

Potrivit datelor SIS, în total, 114 moldoveni au fost identificați până în prezent pentru activități de mercenariat. Doar 17 au ajuns în fața instanței de judecată. Dintre aceștia, șapte au fost condamnați cu suspendare, iar zece cu executare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel