Macron, despre un posibil atac împotriva unui stat UE. Consolidarea ”solidarității” și NATO

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi la Helsinki crearea unei "solidarităţi cvasi-automate" între statele europene în materie de apărare, care ar antrena intervenţia lor dacă unul dintre ele este atacat, relatează AFP.

"Dorinţa noastră este clară: Europa trebuie îşi asume autonomia strategică şi să îşi consolideze solidaritatea în materie de apărare", a declarat Macron în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său finlandez Sauli Niinistö.

Pentru asta, el a propus să fie luată în considerare "o solidaritate întărită cvasi-automată, ceea ce ar face ca între statele membre care vor fi de acord cu această reformă să putem avea o adevărată solidaritate de intervenţie dacă un stat este atacat".

Acest lucru ar necesita "refondarea" tratatelor europene, în special articolul 47.2 din Tratatul de la Lisabona care vizează asistenţa reciprocă între state, pe care Franţa l-a declanşat pentru prima dată după atentatele comise la Paris pe 13 septembrie 2015.

Un fel de ”Articol 5 consolidat”

Această reformă ar permite UE să aibă "un fel de Articol 5 consolidat", a precizat preşedintele, făcând aluzie la dispoziţia NATO care stipulează că "un atac armat" asupra unei ţări membre este "considerat ca un atac îndreptat asupra tuturor părţilor", declanşând astfel un plan de salvare a statului vizat.

Emmanuel Macron a spus că acest "progres" nu este contrar NATO, care "rămâne o alianţă importantă şi strategică". "Însă avem nevoie de o solidaritate consolidată" între statele europene, a precizat el.

UE încearcă să se adapteze noului context geopolitic legat de dorinţa preşedintelui Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei.

UE - fond de apărare 

Un Fond european pentru apărare ar urma să fie creat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi pentru a promova independenţa strategică a UE. În paralel, Parisul a iniţiat cu opt parteneri un grup european de intervenţie destinat a fi capabil să desfăşoare rapid o operaţiune militară, o evacuare într-o ţară în război sau oferirea unei asistenţe în caz de catastrofă.

Măsuri pentru "întărirea iniţiativelor de apărare comună" vor fi propuse "în lunile următoare", a precizat anturajul lui Macron.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel