NATO trebuie să evite tensiunile, afirmă preşedinta Lituaniei

S.I. Catalin / 22 aug 2018 / 15:41
preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite
preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite

Relaţiile transatlantice nu au alternativă şi sunt vitale pentru securitatea comună a Statelor Unite ale Americii şi a întregii Europe, a declarat miercuri, la Vilnius, preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Membrii NATO trebuie să "depăşească tensiunile, să se abţină de la decizii unilaterale şi să respecte ferm obligaţiile asumate", a subliniat preşedinta Lituaniei în cadrul unei conferinţe internaţionale privind relaţiile transatlantice, potrivit dpa.

Scopul este sporirea securităţii, creşterea cheltuielilor pentru apărare, modernizarea în mod eficient a forţelor militare şi a infrastructurii militare şi punerea în aplicare a deciziilor luate în cadrul summitului NATO, a precizat Grybauskaite.

Tensiunile internaţionale şi provocările în domeniul securităţii globale care cer un răspuns transatlantic coordonat s-au aflat pe agenda conferinţei, situaţia din Ucraina fiind în centrul atenţiei.

"În Ucraina forţele ostile testează scenarii de război hibride care se transformă ulterior în atacuri agresive împotriva proceselor democratice ale statelor occidentale", a spus Dalia Grybauskaite.

Este necesar să susţinem Ucraina ''pentru că a luptat pentru hotărârea sa de a urma calea integrării transatlantice", a adăugat preşedinta lituaniană.

Predecesorul preşedintei Grybauskaite şi gazda conferinţei, Valdas Adamkus, a subliniat că terorismul, instabilitatea economică şi migraţia sunt principalele ameninţări la adresa Europei şi a SUA.

''Dar cum abordăm toate acestea ? Împreună'', a spus fostul preşedinte lituanian citat de agenţia de presă lituaniană BNS.

Ca şi vecinii săi baltici, Estonia şi Letonia, Lituania s-a alăturat Occidentului după dizolvarea Uniunii Sovietice, în 1991. Membru al NATO şi al UE, Lituania, stat vecin cu Rusia, este preocupată de securitatea sa de la declanşarea crizei din Ucraina, notează dpa.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy